Curtea Constituţională, reclamată la Parchet pentru înscrisuri false trimise la Guvern

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a fost sesizat cu privire la falsificarea unor înscrisuri oficiale transmise de Curtea Constituţională a României (CCR) către Guvern.
. (Photos.com)
Liviu Şerbănescu
08.08.2012

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a fost sesizat marţi cu privire la falsificarea unor înscrisuri oficiale transmise de Curtea Constituţională a României (CCR) către Guvern.

Astfel, la data de 2 august, CCR a decis să solicite relaţii de la Guvern pentru lămurirea numărului de alegători în baza căruia s-a organizat referendumul, însă în comunicarea către mass-media şi în minuta Curţii s-au consemnat cele anunţate public, iar la Guvern s-a transmis alt mesaj.

De aceea, Curtea a revenit luni cu o adresă către Guvern, în care precizează că a cerut listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendumului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie.

"Având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media şi în conferinţa de presă a Guvernului României, care a avut loc în data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curţii Constituţionale a României nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale revine cu o adresă precizatoare", se arată în comunicatul de presă.

Confuzia din solicitarea adresată Guvernului s-a produs, se pare, din cauza unei comunicări făcută de un judecător al Curţii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea către Executiv.

Astfel, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegători şi "nu listele electorale permanente actualizate", precizează sursele citate, iar comunicarea inexactă a CCR a generat o decizie a Guvernului de organizare a unui mini-recensământ pentru actualizarea listelor de către primării.

Apoi, în urma readresării Curţii către Guvern pentru îndreptarea erorii, "Monitorul Oficial" ar fi refuzat publicarea eratei.

Astfel, PDL a depus, marţi, o plângere penală împotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, şi a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, acuzându-i de abuz în serviciu în formă calificată, întrucât refuză să publice o îndreptare de eroare materială strecurată în decizia Curţii Constituţionale din 2 august, care stabilea ca până la 31 august Executivul "să transmită listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu".

Totodată, Parchetul instanţei supreme a confirmat, marţi, înregistrarea plângerii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor