Ministrul de Externe francez la Moscova: UE şi Rusia trebuie să reclădească speranţa, însă este prea devreme pentru anularea sancţiunilor

Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian (Twitter)

Ministrul francez de Externe a declarat luni că Europa şi Rusia ar trebui să încerce să depăşească neîncrederea reciprocă şi să conlucreze pentru îmbunătăţirea relaţiilor, dar este încă prea devreme pentru a ridica sancţiunile UE împotriva Moscovei.

Uniunea Europeană a impus sancţiunile după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea din Ucraina şi a sprijinit separatiştii armaţi pro-ruşi din estul Ucrainei.

În ultimul timp au existat semne ale unui îmbunătăţiri minore a situaţiei, influenţată de unele declaraţii ale preşedintelui american Donald Trump, iar sâmbătă, Rusia şi Ucraina au schimbat zeci de prizonieri, evoluţie care a atras laudele Occidentului.

"A sosit momentul, este timpul potrivit, să lucrăm pentru reducerea neîncrederii dintre Rusia şi Europa, care ar trebui să fie parteneri la nivel strategic şi economic", a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, la Moscova, după primul Consiliu de Cooperare de Securitate franco-rus ce a avut loc după anexarea Crimeei. "Nu este încă momentul să ridicăm sancţiunile. (Dar) vedem o nouă stare de spirit în comparaţie cu cea din ultimii ani, de care suntem mulţumiţi", a declarat Le Drian la o conferinţă de presă comună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov .

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, doreşte să arate Rusiei că nu este o putere ostracizată, chiar dacă Europa şi Kremlinul au divergenţe puternice în ceea ce priveşte unele aspecte, inclusiv Iranul, conflictul sirian şi Ucraina.

Este posibil ca atitudinea diplomatică a Franţei faţă de Rusia să creeze tensiuni cu unele ţări UE, cum ar fi Polonia şi statele baltice, care consideră că este greşit să înceapă reluarea relaţiilor cu Rusia, atâta timp cât Moscova controlează Crimeea, iar conflictul din estul Ucrainei rămâne nesoluţionat.

„Diviziunile noastre ne rănesc interesele comune”, a adăugat Le Drian, înainte de a-i spune lui Lavrov că Rusia trebuie să-şi joace rolul. "Acest dialog va fi productiv numai dacă este reciproc şi produce rezultate concrete. "Luna trecută, Macron l-a invitat pe preşedintele Vladimir Putin la reşedinţa sa de vară şi l-a îndemnat să respecte principiile democratice după protestele de la Moscova, care au durat săptămâni.