Ministrul Culturii: Avocaţii sfătuiesc Guvernul să ceară retragerea dosarului Roşia Montană, pentru a plăti cu 4 miliarde mai puţin
alte articole
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a susţinut că avocaţii sfătuiesc Ministerul Finanţelor, reprezentantul statului român în procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources, să ceară imperativ retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO. Potrivit ministrului, avocaţii spun că dacă dosarul va fi retras, România va plăti despăgubiri de circa 1 miliard de dolari, faţă de cele 5 miliarde de dolari pe care le-ar plăti dacă Guvernul va merge mai departe cu procedura de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO.
Ministrul a mai precizat că, la reuniunea UNESCO din luna iulie, va acţiona conform mandatului încredinţat, însă a ţinut să sublinieze că el personal îşi doreşte din tot sufletul să fie în situaţia „în care să asistăm la integrarea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”.
„Cert este că Ministerul Culturii nu poate avea altă poziţie decât aceea de a apăra patrimoniul. Eu ştiu că acel proces pune în pericol statul român de a fi obligat să achite o sumă mare, iar avocaţii care ne reprezintă sfătuiesc Ministerul Finanţelor să ceară imperativ această retragere”, a declarat Bogdan Gheorghiu, citat de B1.ro, joi, la Radio Guerrilla.
Bogdan Gheorghiu a mai susţinut că România va plăti oricum despăgubiri, însă potrivit avocaţilor retragerea sau menţinerea dosarului pot face diferenţa în ceea ce priveşte valoarea acestora.
„Într-un fel, este de înţeles, pentru că statul român, în procesul acesta de arbitraj de la Washington, este reprezentat de Ministerul Finanţelor, care a angajat o firmă de avocatură, dar ceea ce am întrebat şi eu în şedinţa de Guvern şi a întrebat şi premierul este bun, Ministerul Finanţelor spune că dacă menţinem dosarul plătim 5 miliarde, dacă îl retragem plătim în jur de 1 miliard, pentru că despăgubiri plătim oricum, aşa spun avocaţii, dar ideea este, ne garantează cineva că dacă retragem acum dosarul şi mai aşteptăm vreo 5 ani, pentru că ar trebui să reluăm toată procedura de la capăt, într-adevăr va fi acea diferenţă. Or, nimeni nu garantează acest lucru. Să nu fie o încercare de aruncare a pisicii, aşa, preventiv, în cazul în care pierdem să arătăm cu degetul spre cei care n-au retras dosarul când a ordonat, nu ştiu, o firmă de avocatură”, a adăugat el.
Ministrul a mai punctat că, „treaba Ministerului Culturii este să apere patrimoniul”, iar „treaba Ministerului Finanţelor este să apere banii”.
„Ministerul Culturii, în calitate de reprezentant al Guvernului la Convenţia patrimoniului mondial cultural şi naţional, va respecta decizia Guvernului în această speţă şi noi în cadrul reuniunii UNESCO din luna iulie, luna curentă, vom acţiona conform mandatului încredinţat, dar eu, ca ministru al Culturii, vă garantez că îmi doresc din tot sufletul să fiu în situaţia în care să asistăm la integrarea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a mai afirmat ministrul Bogdan Gheorghiu.