Ministrul Cristian Diaconescu se întâlneşte vineri cu cinci ambasadori acreditaţi la Bucureşti

Epoch Times România
27.01.2012

Noul şef al diplomaţiei, Cristian Diaconescu, îşi începe vineri agenda publică prin întrevederi, la sediul MAE, cu cinci ambasadori acreditaţi la Bucureşti reprezentând ţări cu care România este direct interesată să menţină legături strânse.

Primul dintre ei, care va fi primit de noul ministru de externe la ora 10.00, este ambasadorul Regatului Danemarcei la Bucureşti, Michael Sternberg, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Într-un interviu, ambasadorul danez la Bucureşti se declara, la începutul acestei luni, sceptic că Olanda şi-ar putea schimba poziţia privind aderarea României la Schengen în prima jumătate a acestui an, dar a dat asigurări că subiectul este menţinut pe agendă, iar Danemarca va sprijini România. O reuniune informală a Consiliului JAI a avut loc, joi, la Copenhaga, iar surse citate de agenţiile internaţionale au declarat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen a fost abordat, mai ales în condiţiile în care se aşteaptă raportul Comisiei Europene privind progresele în lupta anticorupţie.

Următorul ambasador care va fi primit mâine de ministrul de externe este cel al Republicii Federale Germania la Bucureşti, Andreas von Mettenheim (ora 11.00). Predecesorul lui Cristian Diaconescu la conducerea MAE, Teodor Baconschi, declara marţi, la prezentarea bilanţului, că Germania este acum unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai României în UE. "Am contribuit la scoaterea Germaniei din rezerva tradiţională faţă de România, iar la ora actuală, alături de Italia, Germania este cel mai cald prieten al ţării noastre în UE", a declarat Baconschi.

Deşi în misiunea sa anterioară de şef al MAE, în 2009, Cristian Diaconescu "moştenise" o relaţie încă tensionată cu Italia, el a reuşit să o readucă pe un făgaş al normalităţii şi a avut un dialog susţinut cu unul dintre partenerii strategici ai României, astfel încât primirea, vineri, a ambasadorului Republicii Italia la Bucureşti, Mario Cospito, se înscrie într-o logică firească.

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, va fi primit de Cristian Diaconescu în cursul după-amiezii. El este reprezentantul unei ţări cu care România are nu numai un parteneriat strategic, dar şi multe interese europene, energetice sau de apărare comune. Polonia a deţinut preşedinţia Consiliului UE în a doua parte a anului trecut şi a sprijinit puternic România în problema Schengen. În plus, preşedintele Traian Băsescu pleda, miercuri, pentru strângerea relaţiilor comerciale cu Polonia. Într-un interviu acordat NewsIn la sfârşitul anului trecut, ambasadorul Marek Szczygieł atrăgea atenţia că, în ceea ce priveşte parteneriatul strategic pe care Polonia îl are cu România, "o precondiţie pentru implementarea efectivă a acestui plan este trecerea de la declaraţiile politice la faza de implementare şi implicarea unui număr mai mare de instituţii, persoane, organizaţii".

Din lista diplomaţilor primiţi vineri de Cristian Diaconescu nu putea lipsi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein. În toamna anului trecut, România şi SUA au semnat acordul bilateral privind scutul antirachetă, iar preşedinţii român şi american şi-au asumat şi o declaraţie privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI. Fostul şef al diplomaţiei, Teodor Baconschi, declara la 9 ianuarie, la RRA, că "diplomaţia românească va trebui să lucreze la relaţia cu americanii ca prioritate" în 2012. Actualul şef al diplomaţiei, Cristian Diaconescu, a fost la Washington în toamna anului trecut, având discuţii cu oficiali americani, inclusiv pe teme energetice şi despre gazoductul pe care British Petroleum propune să-l construiască via România.

Trei state importante pentru diplomaţia românească nu au în prezent ambasadori acreditaţi la Bucureşti. Ambasadorul rus şi-a încheiat mandatul la sfârşitul anului trecut şi deocamdată nu a fost anunţat public numele succesorului său. Ambasadorul Franţei, Henry Paul, a fost luna aceasta în vizită de rămas bun la Cotroceni, în timp ce noul ambasador al Olandei la Bucureşti, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, şi-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare la MAE, dar încă nu a fost primit la Cotroceni pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a fost învestit în funcţie marţi, după ce a mai fost la conducerea ministerului, timp de nouă luni, în 2009. El a anunţat miercuri la RRA că prima sa deplasare externă în calitate de şef al diplomaţiei o va face săptămâna viitoare, la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor