Ministrul Cristian David: Aderarea la Schengen trebuie să rămână o prioritate
alte articole
România încă mai are şanse pentru a intra în spaţiul Schengen pentru că nu am fost refuzaţi fără drept de apel, iar aderarea ar trebui să fie prioritatea noastră, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, la Realitatea TV.
"Nu am fost refuzaţi fără drept de apel. (Aderarea României la spaţiul Schengen, n.r.) este o decizie care urmează a se lua cât de curând, sper în favoarea României, pentru că decizia pe care o aşteptăm nu poate fi decât favorabilă României. Nu există alte consideraţiuni care ar putea să îndrepte decizia în altă direcţie. Faptul că România este pregătită de aderare şi, din punct de vedere al îndeplinirii condiţionalităţilor pentru aderarea la spaţiul Schengen, noi am făcut demult toate cele necesare, dar, din păcate, decizia a întârziat, din 2011 încoace, cred că este un cumul de factori, în principal unul politic. Undeva în 2010-2011 ar trebui să găsim principalul răspuns al întârzierii pentru că prima şi cea mai importantă întârziere de aderare a fost în 2011, când, conform acordului pentru intrarea în spaţiul Schengen în primăvara lui 2011, lucrurile nu s-au întâmplat aşa, cu toate că, iniţial, la momentul semnării - februarie 2008, lucrurile erau pregătite şi România avea deschisă această perspectivă, fără observaţii", a afirmat Cristian David.
Oficialul român este de părere că, la pregătirea aderării, "prima vioară a fost Ministerul de Interne", însă au mai contribuit şi alte ministere.
"Cred că MAI şi-a făcut treaba şi, alături de MAI, pregătirea la spaţiul Schengen a fost un efort interministerial. Ca primă vioară a fost MAI, care a coordonat pregătirile pentru aderare, dar la spaţiul Schengen mai multe instituţii au responsabilităţi, nu a fost MAI singur, ci a avut rol coordonator. În 2011, au fost mari semne de îndoială asupra pregătirii României de aderare ca stat la spaţiul Schengen, nu din punct de vedere tehnic, şi aceste îndoieli au persistat. Cred că, dacă ne-am uita în contextul politic al anului 2011, probabil vom găsi cel mai bun răspuns al acestei întârzieri care nu face altceva decât să se perpetueze. Noi am încercat, în 2012, a doua parte, să recuperăm o parte din deficitul de încredere care cred că ne-a fost arătat. Lucrurile se îndreaptă spre calea bună. Timpul de care mai avem nevoie încă pare că ne va duce spre a doua jumătate a acestui an cu deciziile", a precizat ministrul.