Ministrul Comunicaţiilor: Este obligatoriu să avem internet broadband în zonele albe din mediul rural

(PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.03.2012

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Răzvan Mustea-Şerban, a spus, luni, într-o conferinţă de specialitate, că România va avea internet broadband în mediul rural, după ce până la ora actuală s-au cheltuit bani şi s-a irosit timp fără rezultate concrete.

"Mă îngrijorează că avem multe zone albe. Este obligatoriu, nu opţional, să ajutăm şi localităţile izolate să ţină pasul cu oraşele, să dezvolte afaceri online, să ajute oamenii să-şi capitalizeze ideile. La acest capitol încă gâfăim. Ştiu foarte bine care sunt blocajele şi într-adevăr care sunt lucrurile care ne îngrijorează. Aş îndrăzni să spun că a trecut timp preţios şi am irosit sume considerabile de bani pentru a amâna lansarea unui proiect foarte important pentru ţara noastră. Mă refer la broadbandul în mediul rural, pentru care sunt alocaţi din fonduri europene 84 milioane de euro. Este un pariu pe care eu şi echipa mea de la Ministerul Comunicaţiilor vrem să-l câştigăm", a afirmat Mustea-Şerban.

Oficialul MCSI a menţionat, totodată, că este de preferat să nu mai fie cheltuite sume considerabile pe pliante sau seminarii care nu îşi ating totdeauna scopul.

"Alianţa Digitală e un mediu care are nevoie de sprijin. Nu de idei ducem lipsă, ci de concretizarea acestora. Cred că n-ar fi rău să ne mai stăvilim frenezia de a cheltui bani pentru pliante, seminarii şi diverse conferinţe care nu-şi ating întotdeauna scopul. Nu spun că sunt inutile, spun că pentru un limbaj direct şi rapid, banii ar trebui să meragă direct către beneficiari", a spus ministrul Comunicaţiilor.

La finele lunii noiembrie 2011, fostul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, declara că, în decursul anului 2012, contractul de finanţare în valoare de 84 milioane de euro, privind crearea reţelei de acces în bandă largă (broadband, n.r.) la Internet în zonele neacoperite la această oră de către operatori, va fi semnat.

"În 2012, va fi semnat contractul de finanţare din fonduri europene a reţelei de acces în bandă largă la Internet în zonele neacoperite de operatori, proiect în valoare de 84 milioane de euro, pe o perioadă de 24 de luni. O penetrare broadband sporită va permite o micşorare a diferenţelor între mediul urban şi cel rural. De aceea, prin Strategia de broadband ne propunem să acoperim până în 2015 toate cele 3.600 de "zone albe", pentru a asigura accesul la informaţie şi cunoaştere tuturor românilor", a menţionat Vreme, citat într-un comunicat de presă al MCSI.

Proiectul de lege reglementează regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice, stabilindu-se condiţiile în care se va realiza accesul pe proprietatea publică sau privată în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, precum şi unele măsuri privind construirea de reţele de comunicaţii electronice.

În cadrul şedinţei de Guvern din 5 octombrie 2011, a fost aprobat Memorandumul pentru dezvoltarea broadband-construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate prin fonduri structurale.

Alocarea de către Uniunea Europeană a celor 84 milioane de euro a fost obţinută de România în urma adoptării, în 2009, a Strategiei naţionale de broadband, şi urmăreşte extinderea acoperirii internetului de tip broadband în zonele fără acces.

La jumătatea lunii martie a.c., un studiu realizat de The Gallup Organization România, la cererea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), arăta că majoritatea gospodăriilor româneşti (56%) nu dispune de acces la Internet, în timp ce, dintre cele care beneficiază de acces, cele mai multe (39%) folosesc reţeaua de telefonie fixă. Utilizarea accesului mobil şi a accesului combinat, fix-mobil, ocupă poziţii de nişă din acest punct de vedere - 2%, respectiv 3%.

În 2010, MCSI îşi anunţa intenţia de a transfera suma de 84 milioane de euro alocată de către UE pentru broadband către platforma eRomânia. La scurt timp, reprezentanţii Comisiei Europene au solicitat autorităţilor de la Bucureşti argumente care să confirme "acoperirea" şi "rezonabilitatea" tarifelor de Internet mobil în România pentru a schimba destinaţia sumei în cauză.

Luni, la sediul Institutului Naţional der Statistică (INS) din Bucureşti, a fost organizată conferinţa cu tema "Alianţa Digitală pentru România-capitolul incluziunea digitală".

Evenimentul şi-a propus să încurajeze cooperarea stakeholderilor (administraţie publică, mediul de afaceri şi societatea civilă) implicate în acţiuni de alfabetizare digitală, dezvoltare a competenţelor digitale şi a incluziunii digitale pe teritoriul României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor