Ministrul britanic de Externe promite "formarea unei alianţe mai puternice" împotriva Rusiei şi Iranului după Brexit
alte articole
Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, care a preluat noua funcţie luna trecută după restructurarea Cabinetului de către noul premier Boris Johnson, a confirmat că Marea Britanie va fi pregătită să iasă din Uniunea Europeană cu sau fără un acord la data de 31 octombrie.
Raab a anunţat planurile Londrei de a "susţine relaţiile economice cu partenerii non-europeni" şi de a crea o nouă alianţă pentru a înfrunta Iranul şi Rusia după retragerea ţării sale din UE.
"Aceasta înseamnă să conlucrăm acum cu ei pentru a asigura o tranziţie liniştită a aranjamentelor noastre comerciale după Brexit şi să ne îndreptăm rapid spre acorduri comerciale ample şi cuprinzătoare care vor extinde afacerile, vor reduce preţurile pentru consumatori şi vor respecta standardele noastre înalte", a declarat Raab la o conferinţă de presă desfăşurată luni, la Londra, înaintea vizitei sale de lucru în America de Nord.
De asemenea, el a semnalat că Marea Britanie este pregătită să "formeze o alianţă mai puternică pentru a susţine normele de drept pe plan internaţional şi pentru a aborda diverse probleme" despre care Raab a precizat că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ţării sale.
Potrivit lui Raab, noua alianţă se va confrunta cu ceea ce a descris a fi "comportamentul ameninţător al Iranului sau acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în Europa", precum şi "ameninţarea împotriva terorismului şi a schimbării climatului". Totuşi, Raab nu a dat detalii.
Remarcile lui Raab au fost făcute pe fondul tensiunilor dintre Londra şi Teheran, care s-au amplificat de când Marina Regală britanică a ajutat la confiscarea petrolierului iranian Grace 1 în largul Gibraltarului în 4 iulie pentru presupuse încălcări ale sancţiunilor UE. Teheranul a negat acuzaţiile şi a descris capturarea petrolierului ca un act de piraterie care stabileşte un "precedent periculos".
Ulterior, în 19 iulie, Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au capturat petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero pentru presupuse încălcări ale legilor maritime. Deşi Teheranul a avertizat anterior că ar putea confisca o navă britanică ca urmare a capturării petrolierului său Grace 1, totuşi, oficiali iranieni au negat că acţiunile Gărzilor au reprezentant o măsură punitivă.
De asemenea, Raab a făcut comentariile ȋn condiţiile ȋn care Marea Britanie a declarat luni că se va alătura Statelor Unite într-o “misiune internaţională pentru securitatea maritimă” în Strâmtoarea Ormuz, care a devenit un punct fierbinte al tensiunilor Occidentului cu Iranul
În ceea ce priveşte Rusia, aceasta a negat în repetate rânduri că plănuieşte să atace membrii NATO în Europa, insistând că alianţa este cea care alimentează temerile privind aşa-numita "ameninţare rusească" pentru a-şi justifica expansiunea înspre est şi consolidarea prezenţei sale militare de-a lungul graniţelor Rusiei.
În privinţa Brexitului, Raab a susţinut nu numai că ţara sa doreşte să se retragă din UE cu sau fără acord înainte de sfârşitul lunii octombrie dar şi că au fost alocaţi deja 4,8 miliarde de dolari (4 miliarde de lire sterline) pentru ieşirea din bloc, adăugând că Ministerul britanic al Finanţelor va pregăti fonduri suplimentare.
Ieşirea Marii Britanii din UE a fost amânată de câteva ori din cauza faptului că parlamentarii britanici au refuzat în repetate rânduri să aprobe acordul de retragere negociat de fostul premier Theresa May. Bruxelles-ul a acordat Londrei câteva prelungiri ale termenului limită pentru Brexit pentru a putea prezenta un plan, cel mai recent termen fiind stabilit pentru 31 octombrie.
Situaţia s-ar putea complica din nou, în condiţiile în care Steven Barclay, ministru britanic pentru Brexit, l-a avertizat pe negociatorul şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, că acordul de retragere negociat de May nu mai este valabil şi că “realităţile politice s-au schimbat” de la alegerile pentru Parlamentul European şi de la demisia lui May.
“Avem o poziţie clară şi lipsită de ambiguitate – vom ieşi din UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanţe”, a subliniat Barclay într-un articol publicat de ziarul Mail on Sunday, avertizând că guvernul britanic ar prefera să iasă din bloc cu un nou acord, “dar vom fi pregătiţi să ieşim şi fără acord, făcând toate pregătirile necesare”.
La rândul său, Johnson insistă asupra încheierii unui nou acord cu Uniunea Europeană care să excludă aşa-numitul backstop, o măsură ce urmăreşte să prevină o frontieră dură între Republica Irlanda şi teritoriul britanic Irlanda de Nord