Ministrul Agriculturii vorbeşte despre viticultura din România
alte articole
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a deschis luni lucrările celui de-al 36-lea Congres al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), care s-a desfăşurat în Bucureşti, oraş ce a devenit pentru câteva zile capitala mondială a viei şi vinului. La congres au participat comisarul european Dacian Cioloş, primarul general Sorin Oprescu cât şi invitaţi din 44 de ţări, oameni de ştiinţă de renume mondial, jurişti, economişti, alături de reprezentanţi de seamă ai sectorului vitivinicol. România este membră a OIV încă din 1927.
În cadrul unei conferinţe de presă Daniel Constantin a răspuns unor serii de întrebări din domeniul viticulturii româneşti.
Câte vinuri ajung pe piaţa UE?
Sunt foarte multe vinuri care ajung pe piaţa europeană. Eu vreau să vă spun că în ultimii ani, în ultimi 15 ani, aşa cum spunea şi comisarul european, vinurile româneşti au crescut mult, nu în cantitate aşa cum aveam în ani 60, ci în calitate şi lucrul acesta este recunoscut în restaurante foarte mari. Chiar am avut zilele trecute discuţii cu patronatele din domeniu şi îmi spuneau în ce restaurante importante au ajuns vinurile din România, precum şi despre premiile internaţionale pe care le-au primit vinurile în ultima perioadă. Este un efort în primul rând al celor care au început să investească după 1999, mai ales în apropierea anilor 2000, au investit foarte mult în cramele din România şi mă refer la modul intensiv, cu precădere cramele mai micuţe şi-au dezvoltat vinuri de calitate, chiar dacă repet, cantitativ nu sunt dezvoltaţi poate aşa cum şi-ar dori sau atât de mult. Din punct de vedere al calităţii am făcut un progres important. Astăzi cred că avem nu mai puţin de 15 vinuri româneşti care fac faţă oricărei competiţii la nivel european.
Cum explicaţi că importăm de cinci ori deşi suntem a 5-a ţară ca suprafaţă viticolă?
Da, sigur, se şi importă, suntem pe piaţă liberă, pe piaţa unde şi comerţul s-a dezvoltat foarte mult, există preocupări foarte mari vis-a-vis de vinuri din alte state membre, dar şi exportăm, şi cred că am început să facem foarte mult vis-a-vis de ceea ce înseamnă exportul românesc. Sunt programe pe care le finanţează Ministerul Agriculturii în parteneriat cu Comisia Europeană, pentru promovarea vinurilor româneşti în special pe pieţele terţe, astfel că astăzi avem vinuri promovate în Japonia, în Tailanda, în Elveţia, în SUA. Deci s-a ieşit foarte mult pe zona de export. Dar eu cred că suntem într-o fază incipientă, ne-am dezvoltat foarte bine, tot ce inseamnă podgorii, ne-am dezvoltat foarte bine cramele, acum suntem în faza de a începe să exportăm. Încă mai avem foarte multe lucruri de făcut, din motivul acesta eu am insistat foarte tare să prelungim programul re reconversie, replantare la vie, am avut 5 ani de zile 42 de milioane de euro an de an pe care le-am investit în replantare, reconversie, replantare la vie şi avem promisiunea că şi în următorii ani şi în 2018 vom avea aceeaşi sumă, dacă nu chiar ceva mai mare. Chiar în aceste zile discutăm la nivelul CE, la nivelul Consiliului UE pentru a obţine o suplimentare şi avem toate şansele să obţinem lucrul acesta. O suplimentare cu 5-6 milioane pe euro pe an, care înseamnă pe următorii 5 ani, 25-30 de milioane de euro.
Există reglementări ale UE ca din 2014 să avem un anumit tip de viţă plantată?
Există reglementări ale UE care spun că trebuie să ne adaptăm în fiecare an să plantăm viţă de vie nobilă, deci cu denumire de origine controlată şi lucrul acesta s-a întâmplat, cu fonduri europene, acele peste 19.700 de hectare care au fost replantate au fost plantate numai cu viţă nobilă. Deci eforturile s-au făcut. Dar repet nu este suficient. Mai avem încă nevoie să modernizăm şi să investim în acest sector. Pe mine mă bucură că sunt din ce în ce mai mulţi pasionaţi, pentru că în momentul în care vorbeşti de vin nu vorbeşti numai de o afacere, vorbeşti de o pasiune, sunt din ce mai mulţi oameni pasionaţi care vin şi înţeleg să dezvolte vinul în România în podgorii mici. În zona Moldovei s-au dezvoltat foarte bine, în zona Prahova ştiţi foarte bine că s-au dezvoltat. Acolo există şi un mare apetit pentru vinurile roşii care sunt similare cu cele din Bordeaux, deci există această activitate nobilă care s-a dezvoltat foarte mult în România. De aceea şi astăzi nu se mai vorbeşte de vin, şi aţi văzut şi la acest congres, tema nu este vinul, ce facem, cum să obţinem, să-l dezvoltăm ca şi afacere, vorbim de tradiţii şi de modernitate.