Identificarea defectelor vinului

. (PIERRE ANDRIEU / AFP / Getty Images)
David White
06.03.2013

Mirosiţi, rotiţi, gustaţi

Fie că sunteţi acasă sau la restaurant, analizarea vinului este un proces destul de simplu. Când veţi mirosi vinul dintr-un pahar, de obicei veţi întâlni arome plăcute, cum ar fi fructe, flori şi mirodenii. Uneori însă vinul va avea un miros ciudat.

Un adevăr nefericit despre vin este că un procent destul de mare are defecte, acesta stricându-se undeva pe parcurs. Vinurile cu defecte ar trebui aruncate sau returnate. Vinul trebuie să fie delicios – iar viaţa este prea scurtă ca să beţi un vin prost.

Recunoaşterea defectelor obişnuite ale vinului este cel puţin la fel de important ca memorarea numelor strugurilor şi a descriptorilor olfacto-gustativi. Mai jos voi descrie o parte din defectele obişnuite.

Defectul de dop

Vinurile îmbuteliate cu dopuri de plută sunt vulnerabile la daunele provocate de o ciupercă ce se hrăneşte cu plută. Această ciupercă produce un compus numit "2,4,6-tricloroanisol" sau TCA. Dacă vinul este afectat de TCA, atunci gustul fructelor va fi mascat de arome ce amintesc de cartonul ud sau un subsol umed. Deşi TCA nu ne afectează, mirosul nu este plăcut.

Din fericire, vinurile cu dop de plută sunt din ce în ce mai puţin frecvente. În 2005, potrivit unui studiu din Wine Spectator, aproximativ una din 15 sticle era afectată de TCA. Dar progresele tehnologice din industria plutei, combinate cu popularitatea în creştere a capacelor cu filet şi a dopurilor sintetice, au redus dramatic nivelurile de incidenţă.

Daunele provocate de căldură

Vinul este perisabil. Şi dacă este expus la temperaturi ridicate – aspect des întâlnit pe timpul verii – aceasta poate oferi senzaţia de "fiert".

Când deschideţi o sticlă de vin, verificaţi pluta pentru a vedea dacă este pătată sau udă cu vin. Dacă este, atunci vinul a fost deteriorat de căldură, pentru că temperaturile ridicate determină vinul să se extindă şi să intre în plută. Dar va trebui să mirosiţi vinul pentru a fi siguri, deoarece aceleaşi lucruri ar putea însemna şi faptul că sticla a fost pur si simplu prea plină.

Dacă vinul a fost expus unor temperaturi ridicate, el va părea insipid. Din păcate este extrem de dificil de stabilit dacă o sticlă de vin a fost expusă la o temperatură uşoară spre moderată iar acest lucru a afectat-o. Dar o sticlă complet fiartă nu va trece neobservată.

Oxidarea

Când deschideţi o sticlă de vin, verificaţi dacă pluta este sfărâmicioasă. Dacă vinul este relativ tânăr, acest lucru ar putea fi un semnul unei o depozitări necorespunzătoare sau a unui defect de plută, vinul putând fi oxidat. Vinul expus la o cantitate semnificativă de oxigen îşi pierde prospeţimea şi va emana arome de caramel, migdale confiate şi fructe uscate. Gustul ar putea fi asemănător cu cel de Sherry şi Madeira, din moment ce producţia de astfel de vinuri se bazează pe oxigen. Şi culoarea v-ar putea ajuta în acest caz - un vin alb va căpăta o tentă aurie, iar un vin roşu ar putea avea o tentă maro.

Levurile

Aţi întâlnit vreodată arome de gunoi de grajd, transpiraţie, câine ud sau leucoplast la vinul băut? Aceste mirosuri semnalează de obicei prezenţa levurilor brettanomyces, un tip de drojdie.

Când nivelul este scăzut, aromele împărtăşite de această drojdie pot fi plăcute - de fapt ele sunt de multe ori de dorit în vinurile din Rhone Valley şi Bourgogne. Dar aceste levuri nu pot fi controlate. După cum a explicat blogger-ul Joe Roberts:"dacă un vin are caracteristicile plăcute ale cărnii afumate sau miroase a [canalizare] este aproape în întregime dictat de şansă."

Dacă credeţi că vinul dvs ar putea fi alterat şi sunteţi la un restaurant, daţi sticla dvs. chelnerului şi solicitaţi părerea lui. Dacă acesta este familiarizat cu vinul, atunci va şti dacă ceva este în neregulă. Dacă nu este familiarizat cu vinul, atunci probabil va avea încredere în părerea dvs. sau va trimite pe cineva cu experienţă în vinuri la masa dvs. Dacă sunteţi acasă, aveţi pur si simplu încredere în nas.

David White, un scriitor despre vinuri, este fondatorul şi editorul Terroirist.com. Rubricile sale sunt publicate în Palate Press: The Online Wine Magazine (PalatePress.com).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor