Miniştrii de finanţe din G7 şi-au luat angajamentul să stabilizeze pieţele internaţionale

(photos.com)
Epoch Times România
08.08.2011

Miniştrii de finanţe din grupul celor mai industrializate ţări din lume, G7, şi-au luat luni angajamentul de a stabiliza pieţele internaţionale, în urma problemelor pe care le întâmpină Statele Unite şi Europa, relatează agenţia de presă Kyodo.

"Suntem decişi să luăm măsuri coordonate acolo unde este nevoie, să asigurăm lichiditatea şi să susţinem funcţionarea pieţelor financiare, stabilitatea financiară şi creşterea economică", au declarat miniştrii de finanţe din G7 într-un comunicat comun ce a intervenit în urma conferinţei lor online.

"Vom rămâne în contact strâns în următoarele săptămâni şi vom coopera adecvat, pregătiţi să luăm măsuri pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pe pieţele financiare", se arată în comunicat.

Îngrijorările crescânde asupra datoriilor din zona euro, precum şi din Statele Unite au provocat, săptămâna trecută, căderi drastice ale burselor din întreaga lume.

În plus, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's nu s-a lăsat impresionată de acordul de ultim moment din Congresul SUA, de a ridica limita de îndatorare de la 14.300 miliarde dolari la 16.700 miliarde dolari şi a scăzut ratingul SUA de la AAA la AA+. Retrogradarea ratingului este percepută ca o problemă majoră pentru administraţia Obama, putând cauza creşterea costurilor pentru împrumuturile guvernului american.

Pe de altă parte, Italia este cea mai mare economie care va fi lovită de criza datoriilor din zona euro, mai scrie BBC News. Preţul pe care Italia îl plăteşte pentru obligaţiunile guvernului său a urcat pe fondul îndoielii că nivelul datoriei se poate menţine atât de ridicat, în timp ce creşterea economică este atât de lentă.

De asemenea, Spania este şi ea afectată de criză, din cauza ratei ridicate a şomajului, a nivelului datoriilor guvernamentale şi a creşterii economice anemice.

Nivelul înalt al datoriilor combinat cu încetinirea creşterii economice şi cu un răspuns nesigur al liderilor zonei euro în privinţa acestei situaţii au provocat temeri că atât Spania, cât şi Italia ar putea parcurge traseul Greciei, Irlandei şi Portugaliei, care sunt deja subiectul unui program de ajutor financiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor