Miniştrii apărării din NATO au aprobat vineri planul Smart Defense

Secretarul general al Alianţei NATO, Anders Fogh Rasmussen. (SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.02.2012

Miniştrii apărării din NATO au aprobat vineri planul Smart Defense, constând în proiecte care vizează să "construiască o securitate consolidată cu mai puţine resurse, dar mai multă coordonare şi coerenţă".

Iniţiativele, propuse de secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, includ construirea de capacităţi de apărare bazate pe tehnologii moderne - strângere de informaţii, supraveghere, recunoaştere (ISR), precum şi logistică şi antrenare.

"Aliaţii discută un număr de proiecte cave vor oferi îmbunătăţiri reale, pentru a obţine rezultate maxime din resursele limitate pe care le avem", a spus Rasmussen.

"Până când ne întâlnim la Chicago, mă aştept să avem un acord politic asupra unui număr semnificativ de proiecte, precum şi o abordare pe termen mai lung, prin care Smart Defense să devină centrul modului în care operăm".

Tehnologia ISR include, printre altele, dezvoltarea de drone avansate, de capacităţi de observare prin satelit şi de supraveghere pe câmpul de luptă.

Printre alte aspecte prioritare ale planului Smart Defense, NATO citează proiecte pentru alimentare în zbor, vehicule controlate prin telecomandă ce deschid calea în spaţii minate şi proiecte de susţinere logisitică pentru elicoptere şi aeronave de patrulare maritimă.

"Iniţiativa Smart Defense se bazează în special pe folosirea tehnologei militare de ultimă generaţie", explică Aleksandr Golţ, expert din Moscova, adăugând că planul NATO încearcă să ajungă din urmă tehnologia americană de apărare.

"În majoritatea operaţiunilor comune, capacităţile militare ale statelor NATO au un rol subordonat, în timp ce SUA preiau conducerea. De aceea, NATO vrea să nu cheltuiască mai mult, ci mai bine", a subliniat el.

Pentru a intra în vigoare, programul Smart Defense trebuie ratificat de statele NATO la summitul din Chicago.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor