Ministerul Sănătăţii: Toţi dezinfectanţii folosiţi în spitale vor fi supuşi unor teste de eficacitate

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Facebook)
Andrei Pricopie
08.09.2016

Ministerul Sănătăţii a adoptat o serie de măsuri stricte de autorizare si verificare a produselor biocide, a anunţat joi, în cadrul unui comunicat de presă, instituţia condusă de Vlad Voiculescu.

1. Măsurile imediate

Toate produsele biocide din categoriile TP1 şi TP2 care se găsesc pe piaţa românească şi au indicaţii de utilizare în unităţi sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene. Producătorii şi distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerinţe.

Testele vor fi efectuate pentru fiecare acţiune declarată a fiecărui produs. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, trei acţiuni diferite (bactericid, sporicid şi virulicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte trei buletine de analiză a eficacităţii, unul pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

2. Măsuri noi de avizare a produselor biocide la intrarea pe piaţă

La intrarea pe piaţă a unui produs biocid nou din categoriile TP1 şi TP2, producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte odată cu dosarul de avizare rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată.

Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, două acţiuni diferite (bactericid şi sporicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte patru buletine de analiză, două pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor