Ministerul rus de Externe: România este un stat neprietenos

Ministerul rus de Externe atrage atenţia că nu doreşte ca noua staţie de metrou din Sankt-Petersburg să fie numită „Bucureşti", aşa cum au decis autorităţile locale, întrucât România este un stat neprietenos.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
10.10.2012

Ministerul rus de Externe atrage atenţia că nu doreşte ca noua staţie de metrou din Sankt-Petersburg să fie numită „Bucureşti", aşa cum au decis autorităţile locale, întrucât România este un stat neprietenos.

De asemenea, diplomaţii ruşi îşi motivează împotrivirea prin faptul că relaţiile Moscovei cu Bucureştiul stagnează, relevă unimedia.md.

Totodată, oficialii Ministerului rus de Externe au trimis o scrisoare către primăria oraşului Sankt-Petersburg în care precizează că faptul că România sprijină NATO este un factor suficient pentru a-i da staţiei de metrou o altă denumire, în loc de „Bucureşti".

Sursa menţionează că astfel de cazuri de ingerinţe în lucrările comisiei de toponometrie nu au mai existat niciodată la Sankt-Petersburg.

Staţia de metrou „Bucureşti" urmează a fi deschisă în decembrie 2012, în satul Kupcino, din suburbia metropolei Sankt-Petersburg.

Decizia finală cu privire la denumirea staţiei de metrou rămâne în competenţa autorităţilor locale.

Oficiali ai Ministerului rus de Externe au trimis o scrisoare către primăria oraşului Sankt-Petersburg, în care precizează că faptul că România sprijină NATO este un factor suficient pentru a-i da staţiei de metrou o altă denumire, în loc de „Bucureşti"

"Staţia a fost proiectată cu mai bine de două decenii în urmă, în perioada sovietică, iar acum noi o finisăm. În arhitectura staţiei sunt redate imagini din Bucureşti, de aceea noi suntem interesaţi ca denumirea să fie păstrată (...) Tematica arhitecturii româneşti este ilustrată în felul în care au fost decorate tavanele şi lustrele. Pilonii staţiei sunt acoperiţi cu marmură albă, pavajul este din granit. De asemenea, proiectul prevede un mozaic cu un conac bucureştean", declara în iunie 2012 purtătorul de cuvânt al companiei metroului petersburghez.

Vocea Rusiei: Băsescu încearcă să reanexeze Republica Moldova

Pe de altă parte, în urmă cu trei săptămâni, jurnaliştii de la postul guvernamental de radio Vocea Rusiei susţineau că preşedintele României, Traian Băsescu, încearcă să reanexeze Republica Moldova la România, prin acordarea de paşapoarte cetăţenilor moldoveni.

Totodată, eii atrăgeau atenţia asupra faptului că în Europa există o criză politică majoră, care se manifestă prin tendinţe separatiste în statele est-europene, printre care se numără şi România.

"Actuala criză din cadrul UE nu este doar financiară, ci şi politică, manifestându-se prin tendinţe separatiste, mai ales în ţările est-europene. Este vorba în principal de zona Balcanilor, unde separatismul a luat forma specifică, de natură etnică. În Europa de Est, separatismul se manifestă la nivelul etniilor şi teritoriilor. Albanezii, nu doar cei din Kosovo, joacă rolul cel mai important. Liderii albanezi macedoneni ar vrea să divizeze partea bulgară a regiunii Macedonia într-un sector albanez şi unul bulgar. Aceste idei sunt împărtăşite de etnicii albanezi din Grecia. Premierul Ungariei, Viktor Orban, doreşte restabilirea frontierelor fostei Austro-Ungarii", susţineau jurnaliştii de la Vocea Rusiei.

"Preşedintele român, Traian Băsescu, vrea să reanexeze Moldova prin oferirea de paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni. Cei de la Budapesta şi de la Bucureşti sunt nemulţumiţi de rezultatele celor două războaie mondiale, în special din punctul de vedere al frontierelor. Iar exemplele pot continua", a mai relevat Vocea Rusiei.

Nu este prima dată când Vocea Rusiei are o atitudine critică la adresa preşedintelui Băsescu. După ce recent a scris că preşedintele român conduce cu scorul de 11-0 în meciul european, făcând referire la cele 11 cerinţe impuse de Comisia Europeană lui Ponta, Vocea Rusiei a reluat tonul critic pe care l-a avut în ultima vreme.

Traian Băsescu, despre aşa-zisa înţelegere cu Viktor Orban: Este o minciună a Vocii Rusiei

Într-un interviu acordat în august postului de radio Vocea Rusiei, preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că ar trebui să primească scuze pentru afirmaţiile postului de radio guvernamental potrivit cărora ar fi făcut un pact cu politicianul ungur Viktor Orban pentru autonomia regiunilor locuite de maghiari, în schimbul susţinerii politice la referendum.

La data de 31 iulie, Vocea Rusiei afirma că "pactul dintre preşedintele României şi premierul ungar Viktor Orban ar viza acordarea autonomiei teritoriale pentru regiunile locuite de unguri", a amintit preşedintele.

"Este o altă minciună pe care a promovat-o postul dumneavoastră de radio. Altă minciună: PPE este prezentat ca garant al angajamentului de a se acorda această autonomie ţinutului secuiesc", a adăugat Băsescu la Vocea Rusiei.

Apoi, el l-a întrebat pe jurnalistul Vocii Rusiei cum poate crede că un preşedinte ales îşi vinde ţara.

"Din afirmaţiile dumneavoastră că este o înţelegere între preşedintele României şi Viktor Orban, vă întreb mult mai simplu: cum puteţi crede că un preşedinte ales îşi vinde ţara? Cum puteţi crede acest lucru? Asta e cea mai jignitoare afirmaţie pe care aţi putut s-o faceţi. Românii nu-şi puteau alege un preşedinte care să-i trădeze. Cum credeţi că un preşedinte român ar da o bucată din teritoriu în afara Constituţiei să devină autonom sau ce credeţi că-i aici, Transnistria? Nu se poate. Şi cred că măcar pentru această afirmaţie Vocea Rusiei ar trebui să-mi ceară scuze. V-o spun în modul cel mai sincer. E prea mult, chiar şi pentru un ziar liber, pentru un post de radio liber", a mai spus Traian Băsescu.

De asemenea, fiind întrebat dacă a fost susţinut de Viktor Orban în timpul referendumului, Băsescu a răspuns:

"Afirmaţia lui a părut a fi una în favoarea mea şi tradiţional eu şi Viktor Orban ne susţinem în alegeri. Şi eu am îndemnat românii din Ungaria, cetăţeni ungari de etnie românească să voteze FIDESZ-ul la alegerile trecute. În plus, trebuie să recunosc, cu Viktor Orban am o relaţie şi în afara politicii, adică ţările noastre au avut amândouă probleme în pregătirea intrării în NATO, în pregătirea intrării în Uniunea Europeană şi ne-am sprijinit unii pe alţii. Până la urmă pot să vă mai spun ceva. Indiferent de partidul aflat la guvernare la Budapesta, noi, ca ţări foste comuniste avem cam acelaşi tip de probleme. Aşa că, în mod natural, ne susţinem. Iar eu cu Viktor Orban facem parte şi din aceeaşi familie politică europeană. Dar problema rămâne între mine şi Vocea Rusiei. Dar dincolo de orice altă relaţie rămâne o singură realitate: cum aţi putut gândi că un preşedinte ales face nişte aranjamente pentru voturi împotriva intereselor ţării. Aici rămâneţi cu o mare datorie faţă de mine. Asta-i viaţa!".

La finalul interviului, preşedintele Traian Băsescu a acuzat postul de radio Vocea Rusiei de dezinformare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor