Ministerul Energiei, în vizorul ANI
UPDATE. Premierul Dacian Cioloş a discutat vineri cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, "în contextul în care integritatea este şi va rămâne un principiu asumat de către toţi membrii echipei guvernamentale şi colaboratorii săi", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
"Evaluarea declaraţiilor de avere ale ministrului Energiei, Victor Grigorescu, de către Agenţia Naţională de Integritate este un demers firesc, pe care această instituţie îl face conform competenţelor legale. Rezultatele acestei evaluări vor fi în măsură să clarifice aspectele legate de declaraţiile de avere depuse de ministrul Energiei. Premierul speră ca rezultatele ANI să fie făcute public cât mai repede pentru a pune punct îndoielilor şi comentariilor", a afirmat Liviu Iolu, citat de Agerpres.
* * *
Investigat în prezent de Agenţia Naţională de Integritate, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dezvăluit presei că bunul mobil pe care a refuzat iniţial să-l numească în declaraţiile sale de avere, din motive de confidenţialitate, susţine el, este o platformă online dedicată politicilor europene.
Site-ul respectiv, www.monitoreu.com, pe care ministrul l-a închiriat unui offshore din insulele britanice Turks & Caicos, i-a adus nu mai puţin de 791.500 de lei în doar câteva luni.
Potrivit Hotnews.ro, problema este că acest site nu există, iar dacă a fost funcţional nu a lăsat urme semnificative în mediul online. Cu toate acestea, Victor Grigorescu susţine că platforma a fost funcţională şi atractivă.
Jurnaliştii publicaţiei citate arată că, în conformitate cu urlrom.com, site-ul se afla pe locul 50.763 în România, cu 14 vizite zilnice, având o valoare estimată de 296 lei la nivelul anului 2015. De asemenea, din arhiva aflată pe internet se poate observa că site-ul conţinea doar o colecţie de link-uri, fiind un agregator de ştiri.
O altă problema este că tranzacţia cu offshore-ul a fost încheiată în perioada cât a deţinut funcţiile de consilier al unui fost ministru al Energiei şi de membru în Consiliul de Administraţie al Electrica. Mai multe detalii pe acest subiect aici.
Victor Grigorescu se apără
"Sunt obiectul unei campanii de presă care are un accent de-a dreptul vehement în câteva publicaţii. Atunci când am spus da propunerii de a fi ministru am luat în calcul acest lucru ca pe o ipoteză deosebit de posibilă, dar nu atât de probabilă pe cât s-ar putea crede. Ştiu că la noi se trage întâi şi abia apoi se întreabă cine e, însă un astfel de risc se asumă în funcţie de conştiinţa fiecăruia, de cât de vulnerabil şi de sensibil se ştie fiecare, chiar dacă nu a mai trecut vreodată printr-o campanie de denigrare. Acum pot spune că nu e deloc uşor. Dar dacă ar fi să o iau de la capăt, pot spune că aş face la fel, pentru că astăzi mi se pare şi mai important să respecţi ceea ce crezi şi ce faci chiar şi atunci când ţi se răstălmăcesc vorbele.
Se practică deseori formula "am comunicat greşit sau insuficient" atunci când, aflat în spaţiul public, vrei să recunoşti că "ceva" nu a ieşit cum îţi doreşti. Am încercat mereu să evit o astfel de formulă pentru simplul motiv că eu cred că un ministru sau un factor decizional important este în primul rând răspunzător pentru deciziile pe care le ia pentru bunul mers al domeniului pe care îl gestionează şi abia apoi să se îngrijească de propria imagine. Dacă doriţi să vedeţi cum arată reversul acestei situaţii vă puteţi alege sute de exemple din guvernele anterioare.
Mi se tot spune că de ce nu am comunicat mai din timp, de ce "am ascuns" bunul imobil, de ce nu am făcut una sau de ce nu am făcut alta. Am primit sute de sfaturi de la oameni mai mult sau mai puţin interesaţi de povestea aceasta. Vă pot explica în detaliu fiecare decizie ministerială din noiembrie până acum, cu implicaţiile ei complexe şi cum schimbă ea viaţa oamenilor din ţara asta. Dar sunt pus în situaţia de a repeta întruna şi întruna acelaşi lucru doar pentru că uneori sună bine să "ai suspiciuni". Aş spune că logica ar trebui să vorbească de la sine despre faptul că se discută despre un contract şi sume "ascunse", dar care sunt trecute în propria mea declaraţie de avere. A "explodat" subiectul astăzi, în preziua campaniei electorale, deşi declaraţia e publică din noiembrie anul trecut şi a mai fost tratată într-o publicaţie la începutul acestui an.
Plouă cu "suspiciuni" despre respectivul contract. Ei bine, mai spun o dată, pentru a înlătura senzaţia de comunicare defectuoasă. Contractul a fost semnat cu un an şi şapte luni înainte de a ajunge ministru şi a durat un an de zile. Cum pot eu înlătura suspiciunea unui ziarist care mă acuză că acest contract are legătură cu poziţia mea de ministru? O astfel de acuzaţie ţine pur şi simplu de zona teoriei conspiraţiei şi îmi este imposibil să conving pe cineva de contrariu dacă alege să creadă aşa ceva.
Ce am închiriat de am primit banii respectivi? Am auzit tot felul de ironii: că ar fi un yacht, că ar fi un palat sau mai ştiu eu ce bun luxuriant. Ei bine nu, nu era nimic exotic, ci doar un site de analiză pe surse deschise despre politicile comerciale europene. Deci şi mai dubios cum ar veni, pentru că evident un astfel de site nu face trafic şi dacă suma ar fi reală toţi cei care au un site în Bucureşti s-ar fi îmbogăţit deja. E complicat să răspunzi la astfel de ironii pentru că am stabilit deja că nu sunt un bun comunicator de o parte, în timp ce pe de altă parte eu sunt cel care trebuie să producă dovezi că ce nu s-a întâmplat chiar nu s-a întâmplat.
Am să încerc totuşi să mai fac o clarificare. Putem numi proiectul meu (monitoreu.com) site sau platformă online, pentru că el respectă definiţia acestora. El este, insa, mai mult o aplicaţie software pentru că răspundea unor nevoi specifice ale celui care interacţiona cu ea. Era un instrument de filtrare a informatiilor publice, pentru a le selecta pe cele relevante in vederea unei mai bune înţelegeri a politicilor comerciale europene. Nu era pentru publicul larg şi în consecinţă nu era destinată vânzării de publicitate bazată pe trafic online.
A fost un instrument de business pentru un număr redus de persoane, chiar dacă acest instrument a avut o adresă de internet ca orice alt site. Faptul că putea fi accesat de oricine nu îl făcea un site obişnuit. Iar simplul motiv pentru care nu mai funcţionează astăzi ţine de faptul că din aprilie 2015, când a încetat contractul, nu am mai avut nicio ofertă până în luna septembrie a aceluiaşi an când am decis să îl opresc. Am oprit proiectul pentru că nu mai funcţiona şi nici nu am simţit că poate continua aşa cum era construit. Adresa de internet îmi aparţine în continuare şi nu am renunţat nici astăzi la ideea de a continua un astfel de proiect.
Dincolo de explicaţii şi neplăceri, sunt convins pe deplin că întreaga campanie face parte din planul mai larg de a discredita cât mai mulţi miniştri "tehnocraţi". Nu a fost întâmplătoare bucuria lui Victor Ponta legată de campania împotriva mea şi cea împotriva ministrului educaţiei, Mircea Dumitru. Fără a merge pe un drum victimizant, pot să susţin în continuare că funcţia de ministru este o funcţie temporară în viaţa unui om şi numai cine îşi închipuie că ea e un scop în sine poate să creadă că o campanie de denigrare contează atunci când eşti decis să îţi faci treaba până la capăt.
Sunt mândru de onoarea pe care premierul Dacian Cioloş mi-a făcut-o atunci când m-a nominalizat. Am cunoscut în acest guvern oameni remarcabili, unii dintre ei beneficiari ai unor campanii chiar mai mizere decât a mea. Rămân cu convingerea că misiunea unui ministru e să îşi asume toate deciziile pentru perioada în care e în funcţie, să îşi lase campania de imagine şi dorinţele personale pentru perioada post-ministerială şi să fie onest faţă de concetăţenii săi."