Ministerul Educaţiei şi-a anunţat planurile pentru anul 2014
alte articole
Ministerul Educaţiei a trasat finele activităţii anuale şi a anunţat planurile pentru anul 2014. Potrivit "Infotag", ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a spus joi, în cadrul unei mese rotunde la Centrul de Informare şi Documentare al NATO că "în 2013 a fost elaborată şi propusă pentru dezbateri strategia didactică de până în 2020, care este planificată a fi prezentată guvernului pentru examinare în 2014".
Potrivit spuselor sale, "a fost elaborat şi prezentat ONG-urilor şi colaboratorilor ministerului Codul Educaţiei, care, de asemenea, este planificat în februarie a fi prezentat parlamentului pentru examinare".
Sandu a menţionat că "ministerul a adoptat strategia reformărilor profesional-tehnice de educaţie, de asemenea, a fost elaborat planul de acţiuni pentru viitorul apropiat, pentru a putea corespunde cerinţelor necesare şi să muncim conform tuturor standardelor".
"În decursul anului 2013 au fost reparate şi deschise 25 grădiniţe de copii, planificăm alte 10, precum şi procurarea materialelor didactice pentru peste 39 instituţii preşcolare; vor fi obţinuţi 20 mil. euro din partea României pentru repararea şi construcţia câtorva instituţii de învăţământ, deoarece la momentul actual în Moldova sunt circa 5 mii de copii care nu frecventează grădiniţa de copii", a spus ministrul.
Potrivit spuselor sale, "de asemenea, în 2013 şcoala de doctorat a devenit ciclul III al studiilor superioare; studenţii, care studiază la buget vor trebui în fiecare an să demonstreze că merită să studieze pe această bază şi în viitor; 218 profesori universitari au studiat limba engleză; au fost alocaţi 3 mil. lei pentru întreţinerea căminelor studenţeşti; cu suportul guvernului Chinei au fost obţinute computere pentru universităţi".
"În ceea ce priveşte şcolile, atunci în 2014 va fi transmis mobilier şcolar pentru 26 mii de elevi, pentru ca aceştia să poată studia în bănci normale şi să poată păstra anumite lucruri personale în incinta şcolii. Vor fi procurate 31 de autobuze pentru transportarea elevilor; are loc o luptă activă cu violenţa din şcoli, sunt desfăşurate ateliere de lucru pentru pedagogi; planificăm să fie reparate 13 şcoli cu suportul financiar al Băncii Mondiale; procurarea a 150 computere, care vor fi transmise universităţilor; se elaborează curriculumul pentru clasele primare, gimnaziale şi liceale; este planificată desfăşurarea reformei în domeniul educaţiei pentru copii cu posibilităţi limitate", a spus ministrul.
Sandu a menţionat că "se elaborează programul pentru contracararea copiatului la examenele de bacalaureat, efectuarea verificărilor pentru stabilirea corespunderii instituţiilor la cerinţele pieţei. Vor fi obţinuţi 25 mil. lei pentru crearea Centrului de Experienţă Avansată".
Potrivit ministrului, "unicul lucru pe care colaboratorii ministerului nu-l pot comunica, deoarece nu există date, este faptul câte şcoli vor nimeri sub procesul de optimizare în 2014".
Reprezentanţii ministerului, de asemenea, au comunicat că "este planificat de a elabora un serviciu on-line de depunere a dosarelor pentru admitere în universităţi, pentru a soluţiona problema corupţiei şi cozile lungi".