Ministerul Apărării va încerca să îi sprijine pe sinistraţii din Galaţi

Inundaţii
Inundaţii (Epoch Times România)

Apele au făcut ravagii în ultimele zile în Galaţi. În jur de 7000 de oameni au fost evacuaţi din casele lor, 35 de case au fost distruse şi în jur de 1800 de locuinţe au fost afectate de viituri. Având în vedere situaţia de criză, Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa s-a deplasat în zonă iar duminică a luat parte la şedinţa Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. După evaluarea situaţiei, ministrul a declarat că în acest moment prioritatea în localităţile afectate de viitură trebuie să fie asigurarea cazării pentru sinistraţi.

"Priorităţi sunt foarte multe. Cea mai complicată este cea a cazării populaţiei afectate, dar acest lucru se va realiza provizoriu prin aceste case modulare şi ulterior, după ce comisiile din plan local vor face acele evaluări, vom vedea ce măsuri vom lua pentru a sprijini populaţia să-şi refacă construcţiile acolo unde se pot reface, iar acolo unde ele au dispărut complet să vedem cum vom rezolva problema cazării. Vom face toate eforturile pentru ca într-un termen rezonabil, pentru că suntem totuşi la mijlocul lunii septembrie şi se apropie iarna, oamenii să poată avea un acoperiş deasupra capului", a declarat, duminică, la Galaţi, ministrul Mircea Duşa, citat de Mediafax.

Ministrul Duşa a apreciat eforturile MAI şi MAPN, care au trimis în jur de 1400 de oameni în zonă, pentru a îi ajuta pe locuitori să îşi scoată casele şi grădinile de sub ape. Armata a mai contribuit la situaţia sinistraţilor din Galaţi cu peste 1.000 de paturi de la rezervele de stat.

Un alt subiect abordat în cadrul şedinţei cu oficialităţile locale a fost situaţia infrastructurii din judeţ, grav afectate de ploi.

Drumul naţional DN 25 Galaţi-Tecuci este pe alocuri acoperit de ape iar traficul feroviar pe ruta Galaţi-Târgu Bujor este blocat, deoarece la intrarea în oraşul Târgu Bujor terasamentul a fost afectat, după ce un tren a deraiat vineri. Alte 11 drumuri judeţene şi cinci comunale sunt afectate, dar şi 463 de poduri şi podeţe. Apa a inundat şi peste 3.000 hectare de terenuri agricole.

Ministrul Duşa a discutat cu specialiştii care i-au explicat că, pentru degajarea apelor care acoperă drumul naţional 25 în zona localităţii Vameş, este posibil să se intervină prin spargerea unui dig. Ministrul Duşa a îndemnat la precauţie şi la o analiză atentă a situaţiei înainte de a se lua astfel de măsuri.

"Nu sunt specialist în domeniu, dar, având în vedere că apa bălteşte datorită configuraţiei reliefului care nu asigură scurgerea apelor meteorice, trebuie luate şi măsuri tehnice. Cei de la Ape dau acea soluţie cu spargerea unui dig, iar eu le-am atras atenţia că înainte de a trece la o asemenea măsură specialiştii trebuie să analizeze foarte bine această lucrare pe care urmează să o realizeze ca să nu producem alte necazuri", a declarat Duşa.

Alături de Ministrul Apărării, la şedinţa Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă a participat şi Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, care a le-a dat veşti bune autorităţilor din Galaţi. Galaţi i-a informat pe oficialii gălăţeni că se pot aştepta la sprijinul mai multor primării din ţară, care au anunţat că vor sprijini cu bani primăriile din localităţile afectate.

"Mulţi au trimis ajutoare. Alţii, cum sunt cei de la Sectorul 5 al Capitalei, au sunat că doresc să introducă mâine [luni n.r.] în şedinţa de Consiliu Local o hotărâre ca să poată trimite bani către primăriile din satele cele mai afectate, astfel încât să poată fi plătite utilajele şi alte lucruri care au însemnat cheltuieli în această perioadă. Sunt bani de la bugetul consiliilor locale", a susţinut ministrul Nica, conform Mediafax.

Situaţia grea a sinistraţilor din Galaţi a impresionat oameni din toată ţara, nu doar oficialităţi. Pompierii din Timişoara organizează şi ei, fără să fi fost mobilizaţi oficial, o campanei pentru strângerea de ajutoare destinate sătenilor afectaţi de inundaţii din Galaţi. Timişorenii au fost rugaţi să doneze pături, haine groase şi alte lucruri care i-ar putea ajuta în mijloc de toamnă pe sinistraţii gălăţeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne