Militarii din Moldova şi România desfăşoară aplicaţii comune - "Scutul Păcii - 2013"
Un contingent de militari ai Armatei Naţionale şi Armatei României participă, în perioada 1-4 iulie, la exerciţiul bilateral de menţinere a păcii "Scutul Păcii - 2013", care se desfăşoară la Baza militară de instruire Bulboaca. Conducătorul exerciţiului "Scutul Pacii 2013", colonelul Andrei Şevcenco, a comunicat că scopul aplicaţiilor este evaluarea capabilităţilor operaţionale a unei subunităţi a Armatei Naţionale pentru îndeplinirea misiunilor de menţinere a păcii în componenţa unei unităţi multinaţionale, conform standardelor internaţionale.
"La etapa actuală, se desfăşoară faza întâi a procesului de implementare a conceptului de evaluare în Batalionul 22 de menţinere a păcii, potrivit cerinţelor Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (OCC)", a spus colonelul Şevcenco. Potrivit lui, în cadrul aplicaţiilor sunt implicaţi 12 evaluatori ai Armatei Naţionale, participanţi la diverse cursuri peste hotarele Republicii Moldova, doi experţi OCC din Italia şi Ucraina, care asistă şi monitorizează subunităţile Armatei Naţionale prin consilierea şi utilizarea celor mai bune practici din teatrele de operaţii. Cei peste 150 de militari vor executa circa 25 de situaţii tactice de menţinere a păcii la diferite locuri de instruire. Pacificatorii îndeplinesc misiuni precum patrularea în zona de responsabilitate, evacuarea medicală, escortarea tehnicii în coloană, paza obiectivelor strategice şi intervenţii în situaţii de atac, precum şi asigurarea regimului la punctul de control şi trecere.
Armata Naţională a aderat la Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (OCC) în anul 2007, precizează InfoTag. Acest concept este un instrument de colaborare în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace, exprimat prin implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate şi disponibilitatea Republicii Moldova de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii.