Militari americani postează din greşeală secrete despre bazele nucleare americane europene pe site-uri publice
Soldaţii americani au dezvăluit din greşeală localizarea exactă a activelor nucleare americane în Europa. Informaţiile se aflau pe nişte carduri de memorie folosite în scopuri de antrenament, care, însă, au fost postate pe unele site-uri şi puteau fi accesibile public, susţine un raport al publicaţiei Bellingcat.
Investigaţia susţine că militarii au încărcat numeroase informaţii secrete pe internet - date conţinând nu numai locul precis al bazelor care găzduiesc arsenalul nuclear american în Europa, ci chiar compartimentele exacte în care sunt stocate acestea.
Forţele aeriene americane au iniţiat o anchetă cu privire la „transmiterea informaţiilor prin intermediul cardurilor destinate studiului”.
Cardurile de memorie, care acum au dispărut, conţineau întrebări şi răspunsuri pentru cursuri militare, dar şi date despre poziţiile depozitelor, frecvenţa patrulelor în jurul acestora, parolele care semnalează atunci când un membru al serviciului de pază este ameninţat şi chiar identificatorii unici pe care o insignă de zonă restricţionată trebuie să îi aibă, a menţionat publicaţia Bellingcat.
Cardurile au fost încărcate încă din 2013 pe site-uri web, inclusiv Cram, Quizlet şi Chegg, şi au fost accesate încă din aprilie anul acesta. Pe unele dintre aceste site-uri informaţiile de pe carduri erau publice.
Prezenţa armelor nucleare americane în Europa a acţionat ca un factor de descurajare pentru Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece şi a făcut, de asemenea, ca ţările europene să nu aibă nevoie de arsenal nuclear propriu.
Diverse documente scurse în presă au indicat faptul că SUA menţine şase baze care găzduiesc arme nucleare în Europa.
În 2019, un document scris pentru Comitetul de Apărare şi Securitate al Adunării Parlamentare a NATO, făcea trimiterea la aproximativ 150 de arme nucleare americane depozitate în Europa.
„Aceste bombe sunt depozitate în şase baze americane şi europene - Kleine Brogel în Belgia, Büchel în Germania, Aviano şi Ghedi-Torre în Italia, Volkel în Olanda şi Incirlik în Turcia”, arăta documentul, potrivit ziarului belgian De Morgen.
Raportul Bellingcat prezintă capturi de ecran ale flash-card-urilor care indicau personalului militar ce mesaje anume trebuie să strige în limba locală, în cazul pătrunderii neautorizate în zonă.
Un card referitor la escadrila 701, care asigura întreţinerea arsenalului, menţiona frazele care trebuie folosite pentru a cere unui intrus să se dezarmeze, în flamandă - indicând faptul că detaliile de securitate prezente pe carduri se aplică bazei aeriene Kleine Brogel, Belgia.
Cu toate acestea, cele mai interesante informaţii se refereau la datele de pe un card care menţiona ce depozite ale bazei de la Volkel conţin arme nucleare. Cinci dintre depozite erau „fierbinţi” şi şase „reci”.
Pentru a confirma autenticitatea materialelor dezvăluite, Bellingcat a scos din arhivă o fotografie postată pe Facebook de o persoană asociată cu escadrila 703 MUNSS. Prezintă un grup mare de oameni, peste 50 de persoane îmbrăcate în uniforme militare americane, pozând lângă un vehicul al armatei olandeze şi în faţa unui focos nuclear. Folosind tehnologia de geolocalizare şi o hartă scursă a bazei, se pare că soldaţii stau în faţa depozitului 532 - care pe flash-card este listat ca „rece”.
Dr. Jeffrey Lewis, director al programului de nonproliferare în Asia de Est, de la Centrul James Martin pentru Studii de nonproliferare, citat de AP, a declarat că este foarte puţin probabil ca membrii activi ai serviciului să se pozeze cu o bombă reală.
Lewis a spus că informaţiile de pe carduri referitoare la depozitul „rece” sunt, probabil, corecte. Divulgarea informaţiilor reprezintă o „încălcare flagrantă” a practicilor de securitate, a declarat el pentru Bellingcat. „Acesta este încă o dovadă că aceste arme nu sunt sigure”.
Ministerul olandez al Apărării a declarat pentru Bellingcat: „Această fotografie nu ar fi trebuit făcută, darămite publicată”.
Hans Kristenssen, directorul Proiectului de Informaţii Nucleare al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat: „Există atât de multe amprente digitale care transmit locurile în care se află armele nucleare, încât nu are rost să le ţii secrete - nici în scop militar şi nici de siguranţă. Siguranţa se realizează prin securitate eficientă, nu prin secret”.
Dar unele dintre detaliile pe care soldaţii încercau să le înveţe includeau modalităţile de identificare a ecusoanelor de securitate.
Într-o captură de ecran, un card de memorie detalia faptul că „VOLKEL” ar trebui scris fără primul L şi că din „MUNSS” ar trebui să lipsească un S. Un alt card menţiona unde ar trebui să apară emblemele şi steagurile pe permisul de securitate.
Un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene din SUA a declarat, pentru Telegraph: „Departamentul Forţelor Aeriene investighează corectitudinea transmiterii informaţiilor prin intermediul cardurilor pentru studiu”.