Miliardarul George Soros şi mogulul media Haim Saban oferă 12 milioane USD campaniei lui Clinton

Campania prezidenţială a fostului secretar de stat american Hillary Clinton a primit din partea miliardarului George Soros mai multe milioane de dolari, în condiţiile în care în unele sondaje Clinton se află în faţa rivalului ei democrat Bernie Sanders din Iowa.
George Soros.
George Soros. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Miliardarul american George Soros a donat luna trecută 6 milioane de dolari unui super-PAC care a finanţat-o pe favorita democraţilor la alegerile prezidenţiale americane, Hillary Clinton, arată un raport.

Până acum, Soros a oferit în această fază a alegerilor electorale un total de 7 milioane de dolari către Priorities USA Action, un super-PAC (Political Action Committee), care a strâns 41 milioane de dolari în numele lui Clinton în 2015, conform unei declaraţii publicate duminică de comitet.

Super-PAC-ul a strâns 25,3 milioane de dolari în ultimele 6 luni, iar contribuţia lui Soros a reprezentat aproximativ un sfert din această sumă.

Haim Saban, un mogul media american de origine israeliană, şi soţia sa Cheryl, au contribuit cu un total de 5 milioane de dolari la super-PAC-ul lui Clinton.

Clinton i-a trimis lui Saban o scrisoare, promiţându-i că se va opune public campaniei BDS de boicotare a regimului din Tel Aviv, de anulare a investiţiilor din Israel şi de aplicăre de sancţiuni împotriva Israelului.

Persoanele bogate, care sunt restricţionate prin lege să ofere sume mari de bani direct către campaniile candidaţilor, donează aceşti bani unor comitete politice de acţiune, cunoscute în general sub denumirea de super-PAC-uri.

În cadrul decizei din 2010 în cazul Citizens United, Curtea Supremă americană a permis corporaţiilor să doneze sume de bani în cadrul alegerilor.

Conform unui studiu publicat de New York Times, persoanele fizice şi corporaţiile bogate au început să înlocuiască oamenii fără putere din poziţia de beneficiari direcţi ai sistemului politic american şi a Constituţiei SUA.

Clinton menţine un mic avantaj în faţa senatorului Bernie Sanders din Iowa, conform unui sondaj publicat sâmbătă.

De asemenea, Clinton l-a învins pe Sanders în sondajul Des Moines Register/Bloomberg, obţinând 45% dintre voturi, iar rivalul ei 42.

Sâmbătă, New York Times a susţinut-o pe Clinton la nominalizarea, din partea democraţilor, la alegerile prezidenţiale din 2016.

La rândul lor, redactorii revistei Times au scris că o aleg pe Clinton în faţa principalului ei rival, Sanders, datorită experienţei şi a ideilor sale politice.

Totuşi, Hillary Clinton ar putea avea noi zile negre după ce o analiză recentă a concluzionat că mai multe zeci dintre emailurile sale private, din perioada în care era secretar de stat, conţineau informaţii provenite din cele mai sensibile programe guvernamentale.