Campania electorală merge înainte / Hillary Clinton - vântură un nou "reset" cu Rusia

Hillary Clinton, care vânează fotoliul de la Casa Albă, dă semne că ar fi dispusă să reseteze relaţiile cu Rusia. Relaţiile fostului secretar de stat american cu mai marii Rusiei sunt pe alocuri dubioase şi ridică semne de întrebare.
Hillary Clinton
Hillary Clinton (Steve Pope/Getty Images)

O nouă “resetare” a relaţiilor ruso-americane este posibilă, “în funcţie de ceea ce va obţine SUA în schimbul acestui lucru”, a declarat duminică fostul secretar de stat Hillary Clinton, în timpul unei dezbateri prezidenţiale televizate a candidaţilor democraţi.

Răspunzând întrebării unui jurnalist despre relaţia ei cu preşedintele rus Vladimir Putin, Clinton a descris-o ca fiind “interesantă” şi “respectuoasă”, precizând, totuşi, că cei doi au trecut prin momente foarte dure.

În plus, Clinton l-a caracterizat pe Putin ca fiind “bătăuş” şi a susţinut că este necesar ca acesta să fie înfruntat continuu.

În iunie 2015, candidatul prezidenţial din partea republicanilor Jeb Bush l-a numit, de asemenea, pe Putin “bătăuş” şi a declarat că SUA şi Europa trebuie să răspundă la agresiunea Rusiei, conform Reuters.

Relaţiile lui Clinton cu Rusia merg chiar mai departe.

Potrivit unei investigaţii desfăşurate anul trecut de New York Times, peste două milioane de dolari de origine rusească ar fi intrat în conturile Fundaţiei Clinton în perioada în care achiziţionarea, în 2010, a uneia dintre cele mai mari companii miniere de uraniu din SUA de către o companie de stat din Rusia, în schimbul a 610 milioane de dolari, necesita avizul unui comitet federal american care evalua implicaţiile pentru securitate ale investiţiilor străine.

Departamentul de Stat al SUA, condus la acea vreme de Hillary Clinton, făcea parte din comitetul respectiv.

În plus, donaţiile de 2,35 de milioane de dolari nu au fost făcute publice de fundaţie, fapt care ridică mari semne de întrebare. De asemenea, anul trecut, Clinton Foundation a recunoscut că a făcut greşeli în raportarea donaţiilor guvernamentale, care au fost amestecate cu alte donaţii.