Miliardarii lumii au pierdut 1,4 trilioane USD din cauza tulburărilor de pe pieţele financiare

(Spencer Platt / Getty Images)

Un clasament zilnic al celor mai bogate persoane din lume arată că un volum mare de fonduri s-a evaporat în acest an, după ce paşii greşiţi luaţi de Federal Reserve pentru a limita inflaţia au declanşat tulburări pe piaţa de active.

Indicele miliardarilor alcătuit de Bloomberg - care cuprinde cei mai bogaţi 500 de oameni - a pierdut 1,4 trilioane USD doar în acest an. Pe piaţa bursieră de luni, miliardarii au pierdut 206 miliarde USD.

CEO-ul companiei Binance, Changpeng Zhao, a suferit cele mai mari pierderi pe fondul crizei pieţei de criptomonede. Datele Bloomberg arată că acesta a pierdut 85,6 miliarde USD doar într-o singură zi - marţi. Averea sa netă totală este acum de doar 10,2 miliarde USD.

Jeff Bezos este următorul pe listă, pierzând anul acesta 66,8 miliarde USD, cu o avere totală netă de 125,5 miliarde USD. Mark Zuckerberg a pierdut 64,4 miliarde USD, acum averea sa valorând doar 60,9 miliarde USD. Elon Musk a pierdut 61,6 miliarde USD, dar a asigurat totuşi un stoc solid de 208,7 miliarde USD - fiind, momentan, cea mai bogată persoană din lume.

Musk, Bezos, Bernard Arnault (designer de lux de top şi CEO al companiei de produse de lux LVMH), Bill Gates şi Warren Buffet completează primele cinci locuri ale celor mai bogaţi oameni din lume.

Printre cei mai mari câştigători în acest an sunt incluşi miliardarul indian Gautam Adani şi antreprenorul miliardar elveţian din Dubai, Guillaume Pousaz.

Un raport separat al Capgemini World Wealth arată că răspunsul monetar al băncilor centrale a crescut numărul de miliardari cu 8% în 2021. Acesta a arătat că SUA, Japonia, China şi Germania găzduiesc 64% din miliardarii lumii, conform Zerohedge.

Câştigurile nete ale marilor miliardari au început să se inverseze la sfârşitul anului 2021, când Federal Reserve şi alte bănci centrale au început să comunice pieţelor despre modul în care îşi propuneau să rezolve problema inflaţiei (care acum a devenit stagflaţie) ar fi rezolvată - cu ajutorul unor metode dure (sau creşteri ale ratelor).