Mii de germani protestează împotriva mitingurilor anti-islamiste


Manifestanţi germani protestează în Dresden împotriva rasismului şi xenofobiei promovate de PEGIDA, 5 ianuarie 2015.
Manifestanţi germani protestează în Dresden împotriva rasismului şi xenofobiei promovate de PEGIDA, 5 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Mii de germani au desfăşurat demonstraţii în mai multe oraşe din Germania pentru a-şi exprima opoziţia faţă de mitingurile anti-Islam şi anti-imigrare care au loc în ţară.

Manifestanţii au ieşit luni pe străzile din Berlin, Stuttgart, Cologne, Rostock şi Dresda pentru a critica rasismul şi xenofobia.

Aceste demonstraţii au avut loc după o serie de mitinguri săptămânale organizate de aşa numiţii Europeni Patrioţi Împotriva Islamizării Occidentului (PEGIDA) în oraşul estic Dresda în ultimele 3 luni.

Producătorul auto german Volkswagen şi-a închis luminile la uzina sa din Dresda în semn de protest pentru astfel de mitinguri rasiste şi a menţionat într-o declaraţie: compania “susţine o societate deschisă, liberă şi democratică.”

În oraşul german sud-vestic Stuttgart, aproximativ 5.000 de oameni au ieşit pe străzi, conform poliţiei, în timp ce organizatorii au declarat că au fost 8.000 de manifestanţi.

Primarul oraşului Stuttgart, Fritz Kuhn, a declarat că protestul din oraşul său a trimis un mesaj clar de susţinere a integrării.

Kuhn a avertizat, de asemenea, că susţinătorii PEGIDA să nu se transforme în “adepţi şi unelte ale neonaziştilor radicali de aripă dreapta.”

În Cologne, cel de-al patrulea oraş ca mărime din Germania, manifestanţii au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Împreună pentru un Cologne tolerant şi colorat” şi “Diversitate şi nu Uniformitate.”

Multe clădiri ale oraşului Cologne şi-au închis de asemenea luminile în semn de protest, incluzând Catedrala din Cologne, care este un punct de referinţă german.

În capitala Berlin, peste 5.000 de oameni au mărşăluit către Poarta Brandenburg afişând bannere ale Partidului Social Democrat (PSD) şi ale Partidului de Stânga.

În timpul discursului său cu ocazia Anului Nou, cancelarul german Angela Merkel a cerut germanilor să întoarcă spatele grupării PEGIDA, numindu-i pe membrii acestuia rasişti plini de ură.

În decembrie, preşedintele german Joachim Gauck a făcut apel la simpatie şi deschidere faţă de refugiaţii din Germania.