Mii de femei din Marea Britanie reclamă probleme de ciclu menstrual după vaccinarea anti-COVID

(Getty Images)

Agenţiile britanice de monitorizare a vaccinurilor „examinează îndeaproape” afirmaţiile potrivit cărora peste patru mii de femei au suferit dereglări ale ciclului menstrual după ce au primit serul COVID-19. În timp ce efectele secundare - cum ar fi durere în braţe, letargie, durerile musculare - se află pe lista de avertismente ale potenţialelor dezavantaje ale administrării vaccinurilor, nu există avertismente cu privire la complicaţiile legate de ciclul menstrual.

Nicăieri nu sunt enumerate dereglări ale ciclului menstrual ca potenţial efect secundar al vaccinării, astfel că autorităţile de reglementare britanice încearcă să stabilească dacă există, de fapt, o legătură între reclamaţii şi vaccinuri.

Datele oficiale obţinute de Sunday Times din Marea Britanie arată că Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale - cunoscută sub numele de MHRA - a primit 2.734 de rapoarte de probleme de ciclu legate de vaccinul Astrazeneca, 1.158 legate de vaccinul Pfizer şi alte 66 legate de vaccinul Moderna, din 17 mai.

Plângerile s-au concentrat asupra sângerărilor „mai abundente decât de obicei” şi este posibil ca acest lucru să fi afectat mai multe femei, dar care nu s-au gândit probabil să raporteze dereglări. Majoritatea problemelor au fost raportate de femei cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani.

Până acum cel puţin, MHRA afirmă că nu există dovezi că ar trebui să adauge complicaţii legate de ciclul menstrual pe lista efectelor secundare. Cu alte cuvinte, „datele actuale” nu sugerează un „risc crescut de apariţie a problemelor de ciclu menstrual după vaccinare, potrivit agenţiei de reglementare.

Dar alţii solicită colectarea mai multor date. De exemplu, dr. Sue Ward, vicepreşedinte al Colegiului Regal de Obstetricieni şi Ginecologi, a declarat că „unele femei par să raporteze un ciclu mai abundent după ce au făcut vaccinul Covid-19 şi vom cere mai multe colectări de date în acest domeniu, pentru a înţelege de ce s-ar putea întâmpla acest lucru. Dacă observaţi orice sângerare neobişnuită la dvs., vă recomandăm să vă contactaţi medicul".

Problemele nu au fost observate doar în Marea Britanie, în SUA unele femei au postat problemele pe Reddit.

Victoria Male, imunolog în domeniul sistemului de reproducere la Imperial College din Londra, a declarat că este posibil ca numărul femeilor care au fost afectate să fi fost mai mare dcât cel al cazurilor raportate.

„Cu siguranţă, este adevărat faptul că nu toată lumea va raporta modificările menstruale pe care le-au observat la Cartonaşul Galben [sistemul MHRA de raportare a reacţiilor adverse suspecte], pur şi simplu pentru că nu toată lumea ştie că există [acest sistem] şi că poate face o plângere”, a afirmat aceasta.

Deşi nu s-a stabilit o legătură clară între vaccinul COVID şi tulburările menstruale, „o mulţime de oameni m-au contactat pentru a-mi spune că au observat schimbări legate de ciclul menstrual după vaccinare”, a declarat Male. „Genul de lucruri pe care mi le spun, ciclu mai abundent, sau mai târziu decât de obicei, sunt foarte asemănătoare cu rapoartele pe care le vedem în Cartonaşul Galben”.

Angharad Planells, o tânără de 34 de ani din Cheltenham, a declarat că menstruaţia ei întârzie 11 zile după a doua doză de vaccin Astrazeneca. "Toată viaţa am fost destul de atentă şi îmi urmăresc ciclul pe o aplicaţie. A venit foarte târziu", a spus ea. „Când a început, a fost una dintre - dacă nu chiar - cele mai dureroase perioade pe care le-am avut vreodată, până în punctul în care am avut şi greţuri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură