Mihaela Miroiu, după ce a fost acuzată că ştia de abuzurile sexuale din SNSPA: Mă simt hărţuită / Am vorbit cu Pieleanu
Scandalul agresiunilor sexuale de la SNSPA, declanşat de investigaţia SNOOP care publică mărturia mai multor studente hărţuite de profesorul Alfred Bulai, a pus pe tapet o altă problemă etică: ce face mediul universitar, ce fac profesorii pentru a stopa astfel de fenomene? Ce ar trebui să facă aceştia când faptele sunt de notorietate, aşa cum susţin victimele lui Bulai?
Una dintre persoanele puse la zid a fost profesoara Mihaela Miroiu, o teoreticiană şi militantă feministă cunoscută şi apreciată de multe persoane în spaţiul public.
În condiţiile în care în spaţiul public s-a lansat acuzaţia că toată lumea la SNSPA ştia de presupusele abuzuri sexuale ale lui Alfred Bulai şi ale cunoscutului sociolog Marius Pieleanu (care neagă vehement acuzaţiile), dar nu a făcut nimic, Miroiu a ieşit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care afirmă că informaţiile din investigaţia SNOOP sunt înmărmuritoare şi devastatoare şi susţine că nicio studentă nu i-a spus nimic.
A fost contrazisă într-un comentariu la postare chiar de o fostă studentă care i-a reproşat că a ştiut despre faptul că a fost agresată de sociologul Marius Pieleanu. Studenta i-a cerut ajutorul Mihaelei Miroiu şi, spune ea, lumea i s-a prăbuşit când Miroiu i-a spus că trebuie să se ducă să îşi rezolve asta între patru ochi cu agresorul ei.
"Doamnă profesoară, v-am îndrăgit mult, tare mult. Eraţi aşa cum mi se părea mie că trebuie să fim noi, toate fetele şi femeile, în urmă cu mai bine de 20 de ani. V-am ales şi aţi acceptat să îmi fiţi coordonatoare de lucrare de licenţă, master, apoi doctorat. Sorbeam fiecare cuvânt pe care ni-l spuneaţi la cursuri sau în discuţiile amicale. Şi am venit şi v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni şi cum risc să nu pot intra în examenul de licenţă din cauza lui. Şi asta pentru că i-am refuzat avansurile. Eram în primii zece studenţi din an, bursieră în toţi cei 4. Mi-aţi cerut răgaz să vorbiţi cu el, apoi mi-aţi spus că trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi, că nu puteţi interveni în relaţia profesor şi student. Şi lumea mea s-a prăbuşit. Tocmai ne spuseserăţi la un curs că, în caz de agresiune, victima nu trebuie pusă niciodată faţă în faţă cu agresorul. Şi acum, la mai bine de 20 de ani, am lacrimi în ochi când îmi amintesc. Şi stare de vomă când îl văd la TV. Aţi ştiut! Aţi ştiut şi după câţiva ani, când am venit să vă zic că nu scap de furia lui, că încearcă să mă vorbească de rău pe unde întâlneşte oameni care mă cunosc, că strigă injurii după mine pe stradă când ne întâlnim întâmplător. Aţi ştiut…".
La scurtă vreme după comentariul fostei studente, fosta profesoară şi-a restricţionat sau şters postarea. Informaţia a fost făcută publică de jurnalista Carmen Dumitrescu, şi ea fostă studentă la SNSPA. Carmen a fost printre primele persoane, dacă nu chiar prima, care a semnalat că Pieleanu era considerat şi el un prădător sexual în cadrul facultăţii.
Contactată de Epoch Times, fosta profesoară Mihaela Miroiu se apără susţinând că nu putea face nimic câtă vreme fata nu a depus plângere. Ea spune că a vorbit cu Pieleanu, i-a spus acestuia să-şi ceară scuze fetei, că acesta nu a recunoscut şi că ea nu a putut face nimic câtă vreme studenta nu a depus plângere.
De asemenea, în condiţiile în care foste studente la SNSPA - unele dintre ele chiar victime ale lui Bulai - au acuzat că toată lumea din instituţie ştia, dar nu a făcut nimic, Miroiu susţine că la urechile ei nu au ajuns alte poveşti decât cea a studentei care i-a povestit că e hărţuită de Pieleanu şi că profesorii nu aveau ce face câtă vreme studentele nu au făcut plângere.
Redăm principalele declaraţii ale Mihaelei Miroiu:
Întrebată cum comentează faptul că fosta studentă spune că a informat-o că riscă să nu intre în examenul de licenţă fiindcă i-a refuzat avansurile lui Pieleanu, Miroiu a răspuns:
"Odată că... literalmente nu-mi amintesc... sau îmi amintesc extrem de vag şi în niciun caz în acelaşi fel episodul ăsta. Sigur, ea a fost studenta noastră, a fost foarte bună, am avut o relaţie bună cu ea. Cred că în perioada respectivă nici nu aveam provizii de cod de etică pentru problema asta cu hărţuirea. Dar să ştiţi că nu mi-amintesc în sine lucrul ăsta", a declarat Miroiu.
La întrebarea dacă, de-a lungul anilor, i-au ajuns la ureche informaţii despre comportamentul lui Bulai şi, în subsidiar, al lui Pieleanu, în condiţiile în care foste studente spun că se ştia, că era de notorietate, profesoara a transmis că se simte hărţuită şi că fostele studente care au avut probleme trebuiau să depună plângeri:
"Eu mă simt hărţuită şi jurnalistic în ultimele zile de parcă sunt vinovata de pe lume pentru că un nenorocit n-are simţ moral şi pentru că şi-a bătut joc de studente şi pentru că nimeni nu a reclamat în mod explicit lucrul ăsta în scris la cineva care să aibă vreo autoritate, cu demonstraţii şi cu dovezi. E un tribunal al poporului care arată abject. Mă bucur că nu mai suntem în vremea în care exista ghilotina. Deci lucrurile astea au o limită. Ele trebuiau efectiv reclamate. Trebuiau făcute plângeri. Tot timpul discutăm despre zvonuri şi bârfe, nu despre plângeri cărora nu li s-a dat curs", a declarat profesoara.
Cât despre faptul că fetele erau speriate, Miroiu a punctat că "nu poţi simultan să-ţi aperi dreptatea sau să-ţi faci dreptate şi în acelaşi timp să-ţi fie frică şi să nu faci nimic."
"Şi nu vorbim aici numai despre ele în sine. Şi despre colegii lor care zic că au ştiut. Ele erau timorate, dar ei de ce nu au reclamat? De ce nu au făcut plângeri? Cum? Adică eu pe ce bază mă apuc să execut un om în condiţiile în care n-am informaţie, n-am dovezi, nu am reclamaţie, nu am persoană? Cum faci asta?
Eu ştiu ce înseamnă traumele acestea, dar vreau să vă spun că în situaţii de genul ăsta, ca să le pui capăt inclusiv pentru ceilalţi, e să faci plângere. Pe scurt, instituţiile nu fac psihoterapie, ele acţionează instituţional, pe bază clară de plângeri, cu dovezi, restul, mă simt hărţuită. De zile sunt căutată în fel şi chip pe reţelele de socializare, pentru ce? Pentru că am introdus coduri etice universitare în România? Pentru asta? Pentru că am educat o serie întreagă de femei şi bărbaţi în legătură cu drepturile femeilor? Acum trebuie să existe un vinovat fundamental şi ăla să fiu eu? E puţin cam mult. Asta unu. Doi. De trei ani de zile sunt la pensie.
Deci mi se pare puţin exagerat. Să se introducă ghilotina şi tribunalul poporului şi să execute publicul pe cine doreşte", a adăugat ea.
Profesoara a mai declarat că la momentul respectiv a vorbit cu Pieleanu şi că i-a spus acestuia să-i ceară scuze fetei. Întrebată dacă Pieleanu a recunoscut acuzaţiile, Miroiu a răspuns: "Cine recunoaşte?"
Profesoara a negat că au mai fost şi alte plângeri în afară de cea a studentei care a postat pe pagina sa pentru a se plânge de Pieleanu:
"Deci nu a venit nicio altă persoană direct dintre studente ca să spună uite ce îmi face ăsta, că îmi face curte, că de fapt despre aia era vorba în momentul ăla, ceea ce iar nu e normal, că trebuie să ţii distanţa faţă de studenţi."