Meta blochează mass-media rusă de stat pe toate platformele după ce SUA acuză finanţare secretă şi campanii de influenţă

(Getty Images)
Redacţia
17.09.2024

Interdicţia vine după ce Statele Unite au acuzat RT şi angajaţi ai agenţiei de stat că au direcţionat 10 milioane de dolari prin intermediul unor entităţi fantomă pentru a finanţa în secret campanii de influenţă pe canale de social media, inclusiv TikTok, Instagram, X şi YouTube, potrivit unui rechizitoriu nesigilat.

„După o analiză atentă, am extins aplicarea noastră în curs de desfăşurare împotriva mass-mediei de stat din Rusia. Rossiya Segodnya, RT şi alte entităţi conexe sunt acum interzise din aplicaţiile noastre la nivel global pentru activitatea de interferenţă străină”, a declarat Meta citată de France24.

RT a fost forţată să înceteze operaţiunile oficiale în Marea Britanie, Canada, Uniunea Europeană şi Statele Unite din cauza sancţiunilor după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, potrivit actului de acuzare deschis la New York.

Procurorii americani au citat un redactor-şef al RT care a declarat că a creat un „întreg imperiu de proiecte secrete” menite să modeleze opinia publică în „audienţele occidentale”.

Unul dintre proiectele secrete a implicat finanţarea şi conducerea unei companii de creare de conţinut online din Tennessee, potrivit actului de acuzare.

Rusia este cea mai mare sursă de operaţiuni de influenţă sub acoperire întrerupte de Meta pe platforma sa începând din 2017, iar astfel de eforturi de influenţare online înşelătoare s-au intensificat după invazia rusă în Ucraina, potrivit rapoartelor privind ameninţările publicate în mod obişnuit de gigantul social media.

Meta a interzis anterior Agenţia Federală de Ştiri din Rusia pentru a contracara activităţile de interferenţă externă ale Agenţiei de Cercetare a Internetului din Rusia.

În septembrie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este angajat în eforturi diplomatice pentru a informa guvernele din întreaga lume cu privire la utilizarea de către Rusia a RT pentru a desfăşura activităţi secrete şi pentru a le încuraja să ia măsuri pentru a limita „capacitatea Rusiei de a interveni în alegerile străine şi de a procura arme pentru războiul său împotriva Ucrainei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor