Merkel pune la punct contra-ofensiva împotriva lui Hollande
Unii miniştri din guvernul german îi reproşează preşedintelui francez că nu dispune de mijloacele necesare aplicării politicii sale. Cancelarul german, Angela Merkel, care continuă să domine politica europeană, unde şi-a impus strategia bazată pe disciplina bugetară în lupta împotriva crizei datoriei, nu are deloc intenţia de a ceda presiunilor preşedintelui francez. Mai mulţi miniştri din guvernul ei i-au reamintit Franţei angajamentele asumate şi i-au reproşat noului preşedinte socialist că nu are resursele necesare pentru implementarea politicii sale, scrie Le Figaro în ediţia de marţi.
Merkel şi-a reafirmat ferm luni refuzul de a renegocia pactul de stabilitate bugetară, aşa cum doreşte noul ei partener. Cancelarul, care i-a adresat marţi un mesaj de felicitare noului preşedinte francez, a lăsat să se înţeleagă ce concesii ar putea să obţină Hollande din partea Berlinului: formularea unui nou pact de creştere şi majorarea finanţării Băncii Europene de Investiţii. Dar ea respinge categoric orice program de stimulare a conjuncturii care ar adânci datoria.
'Germania nu doreşte să finanţeze promisiunile electorale ale socialiştilor, a declarat mai brutal ministrul ecologiei şi vice-preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Norbert Röttgen. Guvernul federal promovează categoric continuarea politicii de disciplină bugetară'. La urma urmelor, în situaţia în care creşterea este finanţată de noi datorii, Germania va fi cea care va plăti pentru 'victoria socialiştilor francezi', se spune la Berlin, care aminteşte cine ţine baierile pungii în Europa.
Merkel mizează pe o dublă strategie. 'Economia Franţei şi finanţele ţării sunt într-o stare precară, afirmă Peter Altmaier, şeful grupului parlamentar CDU din Bundestag, un fidel al cancelarului. Orice ţară care ar încerca să ducă o politică a ofertei prin creşterea deficitelor şi-ar pune foarte repede pieţele în cap şi dobânzile ar creşte. Franţa nu are nicio marjă de manevră'.
Berlinul critică, de asemenea, faptul că Hollande a promis în timpul campaniei că va mări salariul minim, va crea posturi de funcţionari şi va reveni asupra vârstei de pensionare. Altmaier consideră că, după alegerile legislative din Franţa, Berlinul ar putea să ajungă la un compromis cu Parisul pentru a reafirma 'o dată pentru totdeauna' că reducerea deficitelor bugetare este singura cale posibilă pentru Europa.
Berlinul consideră că este crucial ca Hollande să aplice reformele necesare pentru ca Franţa să-şi regăsească competitivitatea. Dacă Hollande persistă în promisiunile făcute în timpul campaniei, Merkel intenţionează să dezamorseze sprijinul de care acesta se bucură în rândul social-democraţilor şi Verzilor şi nu va ezita să critice 'reţetele arhaice' ale lui François Hollande, lăsând să se înţeleagă că social-democraţii vor să experimenteze aceeaşi politică în Germania dacă vor câştiga legislativele din septembrie 2013.
Strategia lui Merkel are nişte limite. Dacă Hollande reuşeşte să inverseze raportul de forţe în zona euro printr-o mobilizare împotriva politicii germane de austeritate, cancelarul va trebui să apeleze la un compromis, altfel va risca izolarea.