Merkel la Washington: Joe Biden scapă hăţurile în privinţa proiectului Nord Stream 2

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Joe Biden şi cancelarul german Angela Merkel au eşuat, joi, să soluţioneze disputa cu privire la proiectul Nord Stream 2, dar au anunţat că au fost de acord că nu trebuie să i se permită Moscovei să folosească energia ca armă pentru a-şi constrânge vecinii.

"Prietenii buni pot să nu fie de acord", a declarat Biden reporterilor după două întâlniri cu Merkel la Casa Albă, adăugând că ambii lideri au cerut echipelor lor să analizeze măsurile practice pe care le-ar putea lua împreună dacă acţiunile Rusiei ar reprezenta o ameninţare.

Joe Biden a adoptat o poziţie mult mai prietenoasă decât fosta administraţie Trump faţă de Germania, care este hotărâtă să finalizeze proiectul, îngrijorător pentru mai multe ţări din estul Europei, cum ar fi Polonia şi Ucraina.

Merkel a declarat că Rusiei i s-ar putea aplica sancţiuni europene dacă ar încălca acordul său de a continua transportul de gaze naturale prin Ucraina.

Biden a spus că i-a transmis cancelarului german preocupările lui cu privire la proiectul de 11 miliarde de dolari, care va livra gaze din Arctica către Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina şi privând-o de taxele de tranzit.

Washingtonul presează Germania să găsească modalităţi prin care Rusia să nu poată utiliza conducta, care este finalizată în proporţie de 98%. Proiectul este condus de compania rusă de energie Gazprom şi de partenerii săi occidentali.

Oficialii americani şi germani s-au străduit să găsească o soluţie care să împiedice reluarea sancţiunilor americane care acum sunt ridicate, dar a devenit clar săptămâna aceasta că niciun acord nu va fi gata la timp pentru întâlnirea Biden-Merkel.

Administraţia Biden a concluzionat în luna mai că Nord Stream 2 AG, compania din spatele proiectului, şi directorul executiv al acesteia s-au angajat într-un comportament sancţionabil.

Dar Biden a declarat că a renunţat la sancţiuni pentru a acorda timp în vederea găsirii unui acord şi pentru a continua să reconstruiască legăturile cu Germania, care au fost afectate de pretenţiile exprimate direct de fostul preşedinte american Donald Trump.

Joe Biden se află sub o presiune enormă din partea parlamentarilor americani care îi cer să reimpună sancţiunile.

Biden şi-a apărat decizia de a suspenda sancţiunile, deoarece conducta este aproape trminată, dar a spus că el şi Merkel sunt „unanimi în convingerea că Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească energia ca armă pentru a constrânge sau a ameninţa vecinii săi”.

Declaraţia echivalează cu o mână liberă acordată Kremlinului, deoarece nu există moduri de a detecta dacă Rusia va face acest lucru şi nici nu prevede acţiuni punitive în cazul în care acest lucru se va întâmpla.

Merkel a declarat reporterilor că Germania - cea mai mare economie din Europa - şi Statele Unite au păreri diferite asupra proiectului. Ea a insistat însă că Ucraina trebuie să rămână o ţară de tranzit şi Berlinul va răspunde „activ” dacă Rusia nu va respecta drepturile suverane ale Ucrainei.

Solicitată să detalieze, Merkel a declarat că Uniunea Europeană are "o serie de instrumente" pe care le-ar putea folosi, inclusiv sancţiuni, dacă Rusia va întrerupe transporturile de gaze naturale prin Ucraina.

Biden a declarat că ambii lideri au fost de acord să sprijine în continuare suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.