Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet - invitaţie de suflet, conştiinţă şi onoare
alte articole
Fundaţia Academia Civică organizează la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din oraşul Sighet, Ziua porţilor deschise, "o zi a celor ce au trecut prin închisorile şi deportările comuniste sau au luptat în rezistenţa împotriva comunismului."
Memorialul de la Sighet a fost cândva închisoare comunistă. Una dintre cele mai crunte închisori. La Sighet au fost torturaţi şi ucişi mii de eroi. Ţărani din rezistenţa maramureşană, elevi, studenţi, ministri, preoţi şi intelectuali... Oameni. Români ce nu s-au lăsat nivelaţi de tăvalugul comunist. Printre aceştia s-au aflat Iuliu Maniu şi Gheorghe Brătianu, ale căror trupuri au fost aruncate în Cimitirul Săracilor de la marginea oraşului.
Fosta închisoare este astăzi, graţie demersului Anei Blandiana şi al lui Romulus Rusan, primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Fiecare celulă a sa, trasformată în sală de muzeu spune un crâmpei despre ororile produse sub comunism. Despre drama celor ce s-au stins în suferinţa pentru ca nu si-au tradat convingerile pro-libertate, anti-comunism.
"Cea mai mare victorie a comunismului - o victorie relevată dramatic abia după 1989 - a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.. "
Demersul Fundaţiei, comemorarea de la Sighet, îşi propune să nu ne lase să uităm.
Sunt aşteptaţi la Sighet foşti deţinuţi politici, deportaţi, familiile şi prietenii lor, ca şi toţi cei ce n-au renunţat la amintirea suferinţei. Organizatorii îi roagă pe cei care nu au făcut-o în alţi ani să aducă un pumn de pământ din locurile unde s-a murit, pentru a fi depus în urnele din Cenotaful eroilor, aflat sub altarul din cimitir
Programul anunţat de Fundaţia Academia Civică pentru joi, 13 iunie este următorul:
orele 7.00-9.00 Primirea participanţilor la Memorialul Sighet (mic dejun)
orele 9.00-11.00 Dezbaterea „Memorialul Sighet – 20 de ani”
orele 11.00-11.30 Lansări de carte
orele 11.30-12.30 Vizitarea Memorialului
orele 13.00-14.00 Serviciu religios la Cimitirul Săracilor
orele 14.00 Prânz comun
"Aproape întotdeauna am preferat să ne întâmpinăm oaspeţii nu cu lacrimi, ci cu pâine şi sare, şi să ne oblojim rănile în tăcere şi singurătate. Există o mare singurătate în destinul poporului romîn şi există o insuportabilă tacere." spune Ana Blandiana
Toţi cei care îşi doresc ca tăcerea să înceteze, sunt asteptaţi la Sighet (str. Corneliu Coposu nr. 4) în dimineaţa zilei de joi, 13 iunie.
Luaţi-vă şi copiii. Uitarea este un destin tare trist pentru un popor, iar tinerii au nevoie să ştie. Ei vor duce "povestea" trecutului mai departe, o vor tranforma în viitor.
13 iunie va fi o zi cu totul specială. Ziua Eroului. Şi ziua când se comemorează şi mineriada. Desigur, de către cei ce n-au uitat.