Meloni rupe pisica. Italia anunţă China că va ieşi din Pactul de investiţii "Belt and Road"

Giorgia Meloni - premierul Italiei
Giorgia Meloni - premierul Italiei (Youtube - screenshot)

Guvernul prim-ministrului italian Giorgia Meloni a anunţat oficial China că va ieşi din Iniţiativa "Belt and Road", dând o nouă lovitură ambiţiei Beijingului de a extinde acest program de investiţii masive, informează Bloomberg.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a declarat miercuri, la un eveniment organizat la Roma, că pactul "nu a produs efectele dorite" şi nu mai este "o prioritate".

Tajani a adăugat că ţările care nu fac parte din pact "au avut rezultate mai bune".

Meloni pregăteşte de luni de zile terenul din punct de vedere diplomatic pentru a pune capăt programului semnat de preşedintele chinez Xi Jinping. Italia a fost singura ţară din Grupul celor Şapte care a aderat la acest pact, lansat în urmă cu un deceniu pentru a stimula legăturile economice şi a extinde influenţa celei de-a doua economii a lumii.

Italia, la fel ca o mare parte din Europa, a fost prinsă la mijloc în timp ce tensiunile dintre Washington şi Beijing se intensificau, iar acest lucru a fost agravat de sprijinul acordat de China Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina.

Anunţul vine în momentul în care liderii Uniunii Europene urmează să viziteze China cu mesajul că timpul se scurge pentru ca Beijingul să abordeze o listă de nemulţumiri economice înainte ca blocul să fie forţat să reacţioneze.

Ţările europene se luptă să găsească un echilibru între dorinţa de a se angaja cu China în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile, respingând în acelaşi timp afirmaţiile de coerciţie economică şi preocupările legate de drepturile omului, precum şi riscurile asociate cu o dependenţă prea mare de aprovizionarea din China.

Participarea Italiei, lansată în 2019, urma sa expire la 22 martie, iar Italia avea termen până la sfârşitul anului pentru a decide dacă o va reînnoi sau nu.

Abandonarea programului pe care China l-a derulat - pentru a construi infrastructură şi a-şi extinde influenţa mai ales în Asia, Africa şi Europa de Est - riscă să înfurie Beijingul. Ambasadorul Chinei în Italia, Jia Guide, a avertizat că vor exista "consecinţe negative" dacă Italia "decide în mod nechibzuit" să se retragă.

Tajani a promis că Roma intenţionează să continue să consolideze relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

Iniţiativă chineză privind infrastructura şi comerţul global a atras aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în deceniul de când a fost lansată în 2013. Dar impulsul s-a diminuat în ultimii ani, deoarece pandemia şi încetinirea creşterii economice din China au perturbat economia globală. Beijingul s-a confruntat, de asemenea, cu acuzaţii de a fi un creditor iresponsabil care împinge ţările să intre în incapacitate de plată.