Meloni rupe pisica. Italia anunţă China că va ieşi din Pactul de investiţii "Belt and Road"

Giorgia Meloni - premierul Italiei (Youtube - screenshot)
D.B.
06.12.2023

Guvernul prim-ministrului italian Giorgia Meloni a anunţat oficial China că va ieşi din Iniţiativa "Belt and Road", dând o nouă lovitură ambiţiei Beijingului de a extinde acest program de investiţii masive, informează Bloomberg.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a declarat miercuri, la un eveniment organizat la Roma, că pactul "nu a produs efectele dorite" şi nu mai este "o prioritate".

Tajani a adăugat că ţările care nu fac parte din pact "au avut rezultate mai bune".

Meloni pregăteşte de luni de zile terenul din punct de vedere diplomatic pentru a pune capăt programului semnat de preşedintele chinez Xi Jinping. Italia a fost singura ţară din Grupul celor Şapte care a aderat la acest pact, lansat în urmă cu un deceniu pentru a stimula legăturile economice şi a extinde influenţa celei de-a doua economii a lumii.

Italia, la fel ca o mare parte din Europa, a fost prinsă la mijloc în timp ce tensiunile dintre Washington şi Beijing se intensificau, iar acest lucru a fost agravat de sprijinul acordat de China Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina.

Anunţul vine în momentul în care liderii Uniunii Europene urmează să viziteze China cu mesajul că timpul se scurge pentru ca Beijingul să abordeze o listă de nemulţumiri economice înainte ca blocul să fie forţat să reacţioneze.

Ţările europene se luptă să găsească un echilibru între dorinţa de a se angaja cu China în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile, respingând în acelaşi timp afirmaţiile de coerciţie economică şi preocupările legate de drepturile omului, precum şi riscurile asociate cu o dependenţă prea mare de aprovizionarea din China.

Participarea Italiei, lansată în 2019, urma sa expire la 22 martie, iar Italia avea termen până la sfârşitul anului pentru a decide dacă o va reînnoi sau nu.

Abandonarea programului pe care China l-a derulat - pentru a construi infrastructură şi a-şi extinde influenţa mai ales în Asia, Africa şi Europa de Est - riscă să înfurie Beijingul. Ambasadorul Chinei în Italia, Jia Guide, a avertizat că vor exista "consecinţe negative" dacă Italia "decide în mod nechibzuit" să se retragă.

Tajani a promis că Roma intenţionează să continue să consolideze relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

Iniţiativă chineză privind infrastructura şi comerţul global a atras aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în deceniul de când a fost lansată în 2013. Dar impulsul s-a diminuat în ultimii ani, deoarece pandemia şi încetinirea creşterii economice din China au perturbat economia globală. Beijingul s-a confruntat, de asemenea, cu acuzaţii de a fi un creditor iresponsabil care împinge ţările să intre în incapacitate de plată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor