Meleşcanu: Rogozin a încălcat sancţiunile UE special pentru a crea un diferend între România şi Rusia

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a încălcat în mod deliberat sancţiunile impuse de Uniunea Europeană cu scopul de a crea un diferend politic între România şi Rusia, este de părere şeful diplomaţiei române.
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

România nu a fost de acord ca avionul civil în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian al ţării, demers care a atras după sine critici dure din partea Kremlinului. Toată situaţia a fost generată deliberat de înaltul demnitar pentru a crea dificultăţi în relaţiile dintre România şi Rusia, a acuzat luni, la Antena 3, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

"Din punctul meu de vedere, toată această chestiune, cu survolul României, a fost în mod clar prevăzută ca să creeze un diferend politic între România şi Rusia. Şi spun acest lucru pentru că, cu câteva zile înainte de a pleca spre Transnistria, Rogozin a dat pe Twitter informaţia că va survola teritoriul României şi a pus şi harta respectivă, ca să vedem pe unde intră, pe unde iese şi aşa mai departe. Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberată de vicepremierul Rogozin, pentru a crea dificultăţi în relaţiile dintre România şi Rusia", a declarat Meleşcanu, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, ministrul de Externe a opinat că demersul înaltului demnitar rus a avut şi o semnificaţie secundară: a vrut să demonstreze că sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană cu privire la anumiţi demnitari care sunt pe lista neagră şi care nu au voie să călătorească sau să tranziteze teritoriile ţărilor membre ale Uniunii Europene nu funcţionează.

Meleşcanu a remarcat, de asemenea, că în ciuda unor afirmaţii contrare din partea rusă viaţa persoanelor din aeronava civilă căreia i s-a interzis survolul României nu a fost pusă în pericol în niciun moment. "Faptul că au aterizat la Minsk dovedeşte foarte clar că aeronava dispunea de tot combustibilul necesar pentru a face orice fel de traseu în zona noastră", a adăugat ministrul.

"Vicepremierul Rogozin a informat pe Twitter întreaga lume că va zbura, va survola teritoriul României şi a prezentat şi harta cu itinerariul avionului respectiv. În mod firesc şi evident, atunci când se face o asemenea comunicare publică este practic punctul de la care trebuie să pornească mecanismul care să ţină seama de sancţiunile Uniunii Europene. Această comunicare a fost primită şi la Direcţia Consulară de la noi, care a informat Autoritatea Aeronautică din România şi a precizat că, în conformitate cu sancţiunile stabilite de Uniunea Europeană, nu acordă drept de survol acestei aeronave, chiar dacă ea era civilă", a precizat Meleşcanu.

În opinia ministrului, faptul că Rogozin a ales să se afle într-o aeronavă civilă "dovedeşte că a fost deliberată toată această operaţiune".

Mai multe detalii despre scandalul declanşat de Rogozin aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne