Medvedev: Gazoductul Turkstream va intra în UE prin Bulgaria sau Grecia

Rusia se află în negocieri cu Grecia şi Bulgaria cu privire la punctul de intrare a gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Uniunii Europene, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, fiind citat de presa rusă.
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (E. Shutkina/AFP/Getty Images)

Gazoductul Turkish Stream, finanţat de Gazprom, care mai este numit şi TurkStream, va transporta anual 31,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră, fiind astfel mai facil pentru Moscova să limiteze tranzitul de gaz prin Ucraina. Punctul de intrare se află pe teritoriul european al Turciei, la mică distanţă de Bulgaria şi Grecia.

Turkish Stream a înlocuit South Stream, un alt proiect al Gazprom de a aduce gaz rusesc pe ţărmul bulgar. Proiectul a fost suspendat după ce Comisia Europeană a ameninţat că va lansa o procedură de infrigement împotriva Bulgariei pentru numeroasele nereguli din proiectul său interguvernamental cu Rusia pentru construirea conductei.

De când a fost anunţat TurkStream ca o alternativă la South Stream, atât Bulgaria cât şi Grecia şi-au exprimat interesul în transportarea gazului rusesc în UE.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că extinderea gazoductului pe teritoriul UE depinde de deciziile ţărilor europene.

“Nu dorim să impunem nimic nimănui. Pornim de la faptul că acesta este un proiect reciproc benefic şi ar trebui luate deciziile necesare”, a precizat el.

Medvedev a reiterat că partea subacvatică a gazoductului, aproximativ 1.000 km lungime, se află deja în construcţie. După finalizarea acesteia, va începe în Turcia construcţia secţiunii pe uscat a gazoductului, pe o lungim de 200 km.

Potrivit presei ruseşti, Gazprom plănuieşte ca o primă conductă a gazoductului să fie folosită pentru livrarea de gaz către clienţii turci, în timp ce a doua conductă va servi clienţii din Europa de sud şi sud-est. Cele două conducte vor avea, fiecare în parte, o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi. Activităţile de construcţie sunt programate să fie finalizate până la sfârşitul anului 2019.

Conform unor rapoarte, autorităţile bulgare au sugerat că una dintre conductele gazoductului TurkStream ar trebui să ajungă pe ţărmul bulgar, acolo unde a fost planificat iniţial să ajungă gazoductul South Stream.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe