Medicina, pe dric? Un doctor la 345 de pacienţi

Starea sănătăţii naţiei nu este deloc îmbucurătoare în condiţiile în care, anul trecut, în spitale s-au înregistrat 4,2 milioane de internări. Cu toate acestea, mai avem doar un doctor la 345 de persoane, căci pe fondul salarizării deficitare şi condiţiilor din spitale, mulţi medici au emigrat.
Doctori în timpul unui CPR (resuscitare cardiopulmonară) (Shutterstock)
Ana Ion
03.07.2017

De ani de zile se tot vorbeşte despre exodul cadrelor sanitare. Acest fenomen pe care autorităţile n-au reuşit să-l stopeze a dus la plecarea a peste 13.000 de doctori din 2007 şi până acum, astfel încât s-a ajuns la situaţia ca un medic român să îngrijească nu mai puţin de 345 de pacienţi, potrivit unor cifre publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Conform ultimelor statistici, preluate de stiritvr.ro, în România mai sunt 57.000 de medici, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ei trebuie să se îngrijească, în medie, de 345 de pacienţi.

Statisticile mai indică faptul că în mediul rural mai funcţionează doar 4.600 de cabinete medicale, faţă de 6700 la oraş, deşi populaţia României este distribuită relativ egal între oraşe şi sate.

De asemenea, din datele publicate de INS reiese că, anul trecut, în spitalele româneşti au fost internaţi 4,2 milioane de pacienţi, cu o medie a duratei de internare de aproximativ o săptămână. Mulţi dintre cei internaţi sunt însă pacienţi care s-au internat de mai multe ori pe parcursul anului, indică statisticile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor