Medicii români şi-au încheiat misiunea în Republica Moldova
alte articole
Medicii din România şi-au încheiat vineri 15 mai, misiunea de sprijin a cadrelor medicale din Republica Moldova, în acest sens fiind organizată şi o ceremonie în faţa clădirii Guvernului de la Chişinău. În semn de recunoştinţă pentru implicarea în acordarea asistenţei medicale populaţiei şi susţinerea sistemului medical moldovenesc, medicii din România au fost decernaţi cu diplome de onoare ale Guvernului RM.
„Sunt momente în viaţă, când cuvântul MULŢUMESC nu poate reda toată recunoştinţa şi aprecierea pentru gestul, implicarea şi dedicarea unui om faţă de valorile profesiei şi misiunea în care crede. Această pandemie ne-a învăţat că virusul nu are frontiere. El nu alege după paşaport, credinţă sau naţionalitate.
Misiunea Dvs. în Republica Moldova, este un exemplu, că şi binele nu are frontiere. Vă mulţumim că aţi luptat cot la cot cu medicii din Republica Moldova pentru viaţa oamenilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.
Grupul de medici şi asistenţi medicali din România a oferit suport sistemului medical din Moldova, în lupta cu virusul Wuhan care provoacă boala COVID-19, timp de 15 zile, începând cu data de 30 aprilie.
„După trei săptămâni de muncă în Italia, am venit să ajut medicii moldoveni. Am considerat că va fi util să împărtăşesc ce am învăţat acolo. Am fost repartizată la Spitalul Republican din Bălţi. A existat o colaborare foarte bună între medici, toată lumea era dispusă să ne ofere informaţii, să se implice.
Medicii mi s-au părut extraordinar de primitori şi dornici de colaborare. E normal să existe un soi de teamă, dar pe de altă parte, dacă se respectă toate măsurile, riscurile sunt foarte mici ca să te infectezi”, a menţionat medicul anestezist, Monica Sandu.
Medicul specialist al Unităţii de Primiri Urgenţe, SMURD din Iaşi, Giorgiana Matei a mărturisit că oamenii respiră foarte greu în ambele ţări, fiind vorba de acelaşi virus, aceeaşi boală, motiv pentru care „trebuie să ne dăm mâinile şi să ne ajutăm”.
„Timp de două săptămâni am activat în secţia de Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Împreună cu medicii din Republica Moldova am stat de o parte şi de cealaltă a pacientului, am încercat să-i punem în poziţie semi-şezândă, ca să respire mai bine. Eu cred că în aceste clipe trebuie să ne ajutăm unii pe alţii şi să fim împreună”, a adăugat Giorgiana Matei.
În total, 42 de specialişti din asistenţa medicală primară, asistenţa medicală urgentă, medicină internă şi terapie intensivă şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Spitalului Clinic Republican, Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Spitalului Clinic din Bălţi şi Cahul.