"Medicul sa faca cunoscut unde lucreaza in sistem public si in cel privat" - CMR

(Jack Guez / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.10.2008

Medicul ar trebui declarare unde lucreaza in sistemul public si in cel privat pentru a putea monitoriza si inlatura abuzurile, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), ca raspuns la intentia MSP de a -i obliga pe doctori sa alega intre reteaua publica si cea particulara.

Presedintele CMR, profesor doctor Vasile Astaratoae, sustine ca, in prezent, este inoportun a-i pune pe medici sa aleaga intre sistemul public si cel privat.

"Vom putea relua discutia in momentul in care numarul de medici va fi suficient, iar veniturile lor le vor permite sa lucreze intr-un singur loc. In prezent, daca ar fi aplicata o astfel de strategie nu ar face decat sa creasca platile informale, dar si sa inchida unele spitale. In prezent, mult ai util ar fi declaratia de interese, in care medicul sa faca cunoscut unde lucreaza in sistem public si in sistem privat, pentru a se putea monitoriza si inlatura abuzurile", a declarat prof. Astarastoae, citat intr-un comunicat de presa al CMR.

In acelasi document, CMR a transmis amendamentele organizatiei profesionale referitor la proiectul pentru aprobarea regulamentelor de organizare si functionare a comisiilor de evaluare a furnizorilor de servicii medicale.

Potrivit documentului, Colegiul Medicilor din Romania a trimis Ministerului Sanatatii Publice (MSP) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) o serie de amendamente referitor la proiectul de modificare a ordinului comun al celor doua isntitutii pentru aprobarea regulamentelor de organizare si functionare a comisiei nationale, a subcomisiilor nationale si comisiilor de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente si materiale sanitare, a standardelor de evaluare, precum si a normelor metodologice pentru evaluarea furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente si materiale sanitare.

Astfel, primul amendament al CMR solicita micsorarea cuantumului taxei de evaluare a unitatilor medicale, in prezent taxa fiind mult prea mare in raport cu natura serviciului si durata acestuia.

"In opinia noastra, aceasta taxa ar trebui sa aiba un cuantum mult mai mic, pana la zece la suta din valorile prevazute in proiectul de modificare. Pentru aceasta, avem in vedere faptul ca evaluarea unui cabinet medical nu ar putea dura mai mult de o ora, iar a unei alte unitati medicale, inclusiv a unui`spital, mai mult de o zi. Depasirea acestor durate ar avea, in mod evident, un caracter perturbator al activitatii din unitatea medicala respectiva. De asemenea, nu trebuie omis nici faptul ca veniturile acestor unitati medicale provin majoritar din relatia contractuala cu sistemul de asigurari sociale de sanatate si ca fac servicii preponderent pentru case de asigurari de sanatate, motiv pentru care aceste venituri sunt limitate, neexistand posibilitatea reala de a se negocia pretul serviciilor medicale furnizate.Mai mult decat atat, prevederile legii privind perceperea de taxe de la unitatile medicale care urmeaza sa intre in contract pentru furnizarea de servicii medicale cu casele sunt incorecte deoarece ar fi normal ca beneficiarul, respectiv casele de asigurari direct interesat in evaluare sa-si asume si taxele aferente procesului de evaluare", a declarat medicul Constantin Carstea, vicepresedintele CMR.

De asemenea, CMR a cerut sa fie facuta precizarea faptului ca evaluarea se face numai in cazul furnizorilor noi, nu si pentru furnizorii care au fost evaluati.

"CMR ar trebui consultat in elaborarea criteriilor de evaluare a cabinetelor si unitatilor medicale. Pentru asigurarea unui proces transparent, propunem ca la nivelul Comisiei Nationale de Evaluare sa existe, cu rol de observator, si un reprezentat al Colegiului Medicilor din Romania", a adaugat Carstea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor