Medicii ATI de la Sf. Pantelimon fac pasul în spate. Intraseră în grevă după ce două doctoriţe au fost acuzate de crimă cu premeditare

Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Bucureşti (bucuresti.fandom.com)
Andrei Pricopie
08.08.2024

UPDATE. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mers personal la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" şi i-a convins pe medicii de la secţia de ATI, care erau în grevă spontană, să îşi reia activitatea.

Informaţia a fost confirmată de Florina Pompilian, şefa secţiei de ATI.

"Suntem dispuşi să ne continuăm activitatea, dar trebuie să ne lăsaţi să lucrăm. Presiunea vine din mass-media. Noi suntem profesionişti care ne desfăşurăm activitatea corect şi salvăm vieţi. Nu putem lucra în condiţii de presiune. Nu încercăm să şantajăm pe nimeni. Presiunea şi denigrarea vin din presă, afectând atât specialitatea noastră medicală, cât şi întregul colectiv. Deocamdată, ne vom continua activitatea medicală", a declarat Florina Pompilian.

* * *

Medicii de la ATI ameninţă cu demisia în bloc. Anunţul a fost făcut joi de Florina Pompilian, şefa secţiei de ATI de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti, care a ieşit în conferinţă de presă după ce procurorii au acuzat două doctoriţe de crimă cu premeditare.

Practic, marea majoritate a medicilor de la ATI au intrat într-o grevă spontană după intervenţia procurorilor şi şi-au exprimat intenţia de a demisiona din Spitalul „Sfântul Pantelimon”.

În acest moment, nu se mai pot face internări în secţia de ATI, iar îngrijirile medicale sunt oferite doar pentru cazurile grave şi urgente. Medicii nu au efectuat deloc anestezii pentru 10 pacienţi care erau programaţi pentru operaţii.

"În secţie suntem 12 medici. Dintre aceştia, 2 sunt anchetaţi, ceilalţi 8 am depus demisiile, o doctoriţă este în vacanţă şi nu ştim încă dacă o altă doctoriţă va demisiona sau nu.

(Cele două doctoriţe reţinute) sunt nişte doctoriţe dedicate, empatice, care îşi îndeplinesc toate sarcinile medicale. Am lucrat cot la cot, întreaga echipă, în această secţie. Noi nu am văzut nimic greşit.

Presiunea a ajuns la nişte cote incredibil de greu de suportat. Nu ne este teamă de nimic, dar nu putem să ne desfăşurăm activitatea în aceste condiţii. Preferăm să mergem în locuri unde să avem linişte", a declarat Florina Pompilian, şefa secţiei de ATI, care crede că "în proporţie de 99,99 la sută" colegele sale sunt nevinovate.

Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), Şerban Bubenek, a afirmat că există explicaţii medicale pentru dozele de noradrenalină administrate pacientului de 54 de ani, despre care procurorii susţin că a fost ucis cu premeditare.

Şeful SRATI a explicat că există argumente medicale pentru un astfel de tratament şi spune că acuzaţiile procurorilor faţă de cele două doctoriţe reţinute nu se justifică.

Reamintim că dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti a luat amploare cu o zi în urmă după ce trei cadre medicale au fost reţinute. Este vorba de două doctoriţe acuzate de omor calificat cu premeditare şi de o asistentă acuzată de mărturie mincinoasă.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că au dovezi că doctorii respectivi l-au omorât efectiv pe un bărbat de 54 de ani după ce i-au scăzut considerabil doza de noradrenalină care îl ţinea în viaţă. Detalii aici.

Cazul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” implică moartea suspectă a 17 pacienţi în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a spitalului.

"Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impunea continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină. (...)

Standardul unei acuzaţii în materie penală este unul foarte ridicat, nu ne putem juca cu aşa ceva. Până acum putem vorbi despre un pacient, un bărbat de 54 de ani. Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate.

Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesitaţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient", a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, citat de Ziare.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor