MECMA: Nereguli şi prejudicii semnificative au fost depistate de Curtea de Conturi

Mai multe nereguli si prejudicii semnificative au fost depistate în urma auditării contului de execuţie a bugetului de stat pe 2010 la nivelul Ministerului Economiei, Comerţului şi a Mediului de Afaceri (MECMA).
Epoch Times România
05.07.2012

Mai multe nereguli si prejudicii semnificative au fost depistate în urma auditării contului de execuţie a bugetului de stat pe 2010 la nivelul Ministerului Economiei, Comerţului şi a Mediului de Afaceri (MECMA).

Una dintre neregulile cele mai importante se referă la nerespectarea prevederilor legale privind modul de fundamentare a cheltuielilor aferente activităţilor desfăşurate pe perioada de sistare a lucrărilor la şantierul Krivoi Rog Ucraina.

"În 2010, fără a se fundamenta necesarul de fonduri de la bugetul de stat, au fost decontate cheltuielile aferente activităţilor desfăşurate pe perioada de sistare a lucrărilor la şantierul Krivoi Rog Ucraina, în valoare de 5,185 milioane lei. Fondurile au fost alocate având la bază estimările făcute de antreprenori (SC Arcom SA, SC Arcif SA, SC Uzinexport SA), fără a se realiza în prealabil o analiză a necesarului de fonduri stabilit în baza calculelor făcute de direcţia de specialitate din minister", se menţionează în comunicat.

În consecinţă, au fost finanţate de la buget cheltuielile efectuate de antreprenor, fără a avea la bază o limită maximă stabilită de MECMA.

De asemenea, nu au fost respectate prevederile legale cu privire la repartizarea creditelor bugetare pentru bugetele unor instituţii publice ierarhic inferioare.

"Din creditele repartizate Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive a fost reţinută suma de 97.000 lei, suma care reprezintă obligaţii financiare pe care România le are faţă de Agenţia Internaţională de la Viena. Totodată, din creditele repartizate Agenţiei Romane pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale a fost reţinută suma de 5,234 milioane de lei, sumă care era destinată finanţării Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerare socio-economica, în baza acordului de împrumut încheiat cu Banca Mondială. În consecinţă, s-au diminuat creditele bugetare alocate instituţiilor ierarhic inferioare cu suma de 5,331 milioane de lei", se spune în comunicat.

O altă neregulă se referă la nerespectarea prevederilor legale privind reflectarea patrimoniului în situaţiile financiare la 31 decembrie 2010. Concret, nu au fost preluate în patrimoniul MECMA şi nu au fost evidenţiate în contabilitate bunuri în valoare de 73,912 milioane de lei.

"Astfel, nu au fost preluate şi nu au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei un număr de 8 centre de afaceri reabilitate, în valoare de 18,355 milioane de lei. Persoanele care nu au emis ordine în vederea preluării centrelor de afaceri sunt Adriean Videanu şi Ion Ariton. De asemenea, nu au fost preluate şi înregistrate în contabilitatea instituţiei bunuri în valoare de 15,707 milioane de lei, construite de SC Conversmin SA din sumele alocate de la bugetul de stat pentru lucrări de închidere şi ecologizare la obiectivele miniere din zona Ocnele Mari-Vâlcea. Tototdată, nu au fost preluate şi înregistrate în domeniul public al statului şi implicit în inventarul bunurilor din domeniul public al statului lucrările de investiţii în valoare de 39, 849 milioane de lei, efectuate de SC Conversmin SA, la 12 iazuri de decantare, din sumele alocate de la bugetul de stat pentru lucrări de închidere şi ecologizare. În consecinţă, a fost diminuat patrimoniul ministerului cu 73,912

milioane de lei", se spune în comunicat.

Printre nereguli se numără şi nerespectarea prevederilor legale privind elaborarea şi dezvoltarea sistemelor de control managerial.

"Astfel, nu a fost aprobat regulamentul de funcţionare al comisiei de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică a dezvoltării sistemului de control managerial intern; nu au fost întocmite rapoarte trimestriale privind stadiul implementării sistemului de control managerial intern; nu au fost detaliate în mod distinct în cadrul programului acţiunile de perfecţionare profesionale; au fost elaborate parţial procedurile operationale de lucru pentru toate activităţile specifice; nu a fost elaborat Registrul riscurilor şi nu au fost elaborate strategii de control adecvate pentru atingerea obiectivelor specifice. În consecinţă, în anul 2010 nu a fost implementat un sistem de control intern(managerial la nivelul ministerului, care să asigure identificarea şi monitorizarea riscurilor la toate nivelurile ierarhice", se menţionează în comunicat.

Auditul a mai scos la iveală şi faptul că nu au fost respectate prevederile legale privind organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv propriu.

"În 2010 nu a fost emis un ordin de aprobare a normelor metodologice de organizare şi exercitare a controlului financiar preventiv propriu specifice ministerului nou înfiinţat (MECMA). De asemenea, nu a fost transmisă Ministerului Finanţelor Publice evaluarea anuală a persoanelor care acordă control financiar preventiv. În consecinţă, activitatea de control financiar preventiv la nivelul ministerului nu a fost organizată necorespunzător", se arată în document.

O altă neregulă se referă la nerespectarea prevederilor legale privind organizarea şi exercitarea auditului public intern.

"Nu au fost auditate angajamentele bugetare şi legale, plăţile aferente, constituirea veniturilor, alocarea creditelor bugetare; nu au fost cuprinse în programul de audit şi, implicit, nu a fost auditată activitatea entităţilor aflate sub autoritatea ministerului care nu au structura proprie de audit public intern; nu a fost asigurată pregătirea profesională a auditorilor interni, de minimum 15 zile pe an. În consecinţă, nu a fost auditată întreaga activitate a MECMA şi a entităţilor din subordine, care nu au structura proprie de audit intern", potrivit comunicatului.

Auditul a mai subliniat şi faptul că s-au efectuat, fără bază legală, cheltuieli în sumă de 10.716,56 lei, pentru chiria şi întreţinerea unei locuinţe.

"Suma a fost achitată către RA-APPS pentru o locuinţă de care a beneficiat un salariat care deţinea deja o locuinţă personală în Bucureşti. În consecinţă, s-au efectuat cheltuieli fără bază legală în sumă de 10.716,56 lei", se arată în comunicat.

Totodată, auditul a mai arătat că s-a decontat către SC Arcom SA suma de 31.101 lei, reprezentând cheltuieli cu reexportul, fără a avea la bază documente care să justifice efectuarea operaţiunilor de reexport. În consecinţă, s-au efectuat cheltuieli fără bază legală în sumă de 31.101 lei, reprezentând plăţi fără documente justificative.

O altă neregulă se referă la nerespectarea prevederilor legale privind modul de verificare a operaţiunilor efectuate de antreprenorii români pe perioada de sistare a lucrărilor de la Krivoi Rog Ucraina.

"În 2010, din bugetul MECMA au fost efectuate plăţi în valoare de 4,136 milioane lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate de SC Arcom SA, SC Arcif SA, SC Uzinexport SA, fără a verifica realizarea activităţilor pentru care au solicitat decontarea. În consecinţă, s-au efectuat plăţi în valoare de 4,136 milioane lei din bugetul ministerului, fără o verificare prealabilă a lucrărilor efectuate", se arată în comunicat.

Ultima dintre neregulile depistate de audit se referă la nerespectarea prevederilor legale privind inventarierea şi reevaluarea bunurilor din domeniul public al statului, date în administrarea entităţilor aflate în coordonarea MECMA.

"Unităţile SC Electrica Oltenia SA şi SC Petrotrans SA nu au trimis liste de inventariere distincte, care să certifice inventarierea bunurilor din domeniul public deţinute de către acestea, nefiind confirmată prin inventariere suma de 111,303 milioane lei, din totalul de 5,040 miliarde lei reprezentând bunuri din domeniul public aflate în administrarea unităţilor din coordonarea ministerului. În consecinţă, bunurile nu au fost incluse la valoarea justă în inventarul bunurilor din domeniul public al statului aparţinând MECMA. În paralel, nu au fost transmise informaţiile către Ministerul Finanţelor Publice", se precizează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor