Matteo Renzi se pregăteşte să devină noul secretar general al Partidului Democrat (presa italiană)
alte articole
Partidul Democrat, principala formaţiune a stângii italiene, se pregăteşte să organizeze alegeri primare pentru funcţia de secretar general al partidului, iar primarul Florenţei, Matteo Renzi, 'nu are practic adversari', informează vineri presa din Italia.
'Alegeri primare ale Partidului Democrat, Renzi nu are adversari', titrează La Repubblica de la Roma, care publică un sondaj realizat de societatea Demopolis, în care tânărul primar al oraşului Florenţa, Matteo Renzi (38 de ani), este dat câştigător în cursa pentru funcţia de secretar general al Partidului Democrat (PD) la alegerile primare care se vor desfăşura pe 8 decembrie.
Renzi, considerat 'cel mai popular politician din Italia' potrivit sondajului Institutului Demopolis, se află pe primul loc în preferinţele alegătorilor de centru-stânga din ţară, cu 66% din voturi. Ceilalţi trei candidaţi la funcţia de secretar al PD sunt Gianni Cuperlo (cu 21% din preferinţe), Giuseppe Civati (cu 10%) şi Gianni Pittella (cu 3%), precizează principalul cotidian roman.
Nu vor candida la alegerile primare ale principalei formaţiuni ale stângii italiene actualul secretar al PD, Guglielmo Epifani (fost sindicalist de stânga) şi actualul premier, Enrico Letta, care este secretar adjunct al Partidului Democrat.
Săptămânalul L'Espresso, care publică vineri acelaşi sondaj, precizează însă că principala problemă a PD va fi absenteismul, deoarece şapte alegători de stânga din zece au declarat că nu vor vota la alegerile primare ale partidului, fiind 'dezamăgiţi de politica italiană', care nu adoptă măsuri concrete în vederea depăşirii actualei crize economice, care îi pune în mare dificultate pe cetăţenii italieni, 'supuşi la o presiune fiscală fără precedent'.
Numai 16% dintre alegătorii PD afirmă că vor vota pentru aceste importante alegeri primare. O proporţie de 11% declară că nu au decis încă dacă vor participa sau nu la alegerile primare ale PD, în timp ce 73% dintre alegătorii de stânga 'exclud posibilitatea de a vota'.
Electoratul de centru-stânga din Italia este încă dezamăgit de rezultatul realizat de Partidul Democrat la ultimele alegeri parlamentare, de la sfârşitul lunii februarie, la care principala formaţiune de stânga (condusă atunci de fostul secretar, Pier Luigi Bersani, care între timp şi-a dat demisia) nu a obţinut o victorie clară, rezultat care a dus la un impas politic ce a durat peste două luni şi care s-a soldat, în luna aprilie, cu necesitatea de a forma un executiv de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru, condus de Enrico Letta şi susţinut de Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), de Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi de formaţiunea de centru Alegere Civică, fondată în luna decembrie 2012 de fostul premier tehnocrat Mario Monti, explică săptămânalul amintit.
În ciuda 'pesimismului' alegătorilor de stânga din ţară, Partidul Democrat este însă la ora actuală principalul partid din Italia. Dacă noi alegeri parlamentare ar fi organizate în această perioadă, potrivit sondajului Institutului Demopolis, Partidul Democrat ar obţine peste 30% din voturile italienilor, în timp ce Poporul Libertăţii (fondat de fostul premier Silvio Berlusconi) ar putea dobândi circa 25% dintre preferinţele italienilor, iar Mişcarea populistă 5 Stele (M5S, condusă de Beppe Grillo) ar reuşi să ajungă la circa 21% din voturi, conchide publicaţia menţionată.