Matrix vs. realitate: Oamenii de ştiinţă vor să producă o “fabrică umană” care ar putea crea zeci de mii de bebeluşi pe an

Andrei Popescu
19.12.2022

Biotehnologul molecular yemenit Hashem Al-Ghaili a dezvăluit recent primele planuri pentru o fabrică umană care ar putea crea până la 30.000 de copii pe an. Conceptul se numeşte EctoLife şi este rezultatul a peste 50 de ani de cercetări revoluţionare ale oamenilor de ştiinţă din întreaga lume, relatează Aleph News, citând revista Forbes.

Al-Ghaili este renumit în întreaga lume pentru videoclipurile sale ştiinţifice revoluţionare. Prin proiectul său conceptual, omul de ştiinţă îşi propune să continue dezbaterea care va duce la abordarea prejudecăţilor şi a controversei etice din jurul uterului artificial. În cadrul conceptului, părinţii vor putea verifica modul în care se dezvoltă bebeluşii lor prin intermediul aplicaţiilor pentru smartphone. Între timp, bioreactoarele EctoLife vor produce toate substanţele necesare pentru embrioni.

Potrivit sursei citate, deşi se află la nivel conceptual, proiectul se bazează pe realizări reale în domeniul uterului artificial.

Mai exact, în 2017, oamenii de ştiinţă au crescut pentru prima dată un mamifer într-un uter artificial. Totuşi, fătul nu se afla tot timpul în el.

În 2021, oamenii de ştiinţă israelieni au îmbunătăţit tehnologia. Aceştia au reuşit să crească embrioni de şoarece timp de până la 11 zile în pântece artificiale. De menţionat este faptul că 11 zile reprezintă peste 50% din perioada de gestaţie a unui şoarece.

Potrivit oamenilor de ştiinţă israelieni, crearea unui uter artificial în care fătul să fie purtat din prima până în ultima zi este realizabilă din punct de vedere tehnic.

La rândul lor, oamenii de ştiinţă chinezi de la Institutul de Inginerie Biomedicală şi Tehnologie din Suzhou lucrează în prezent la crearea unui uter artificial care poate purta copii din prima până în ultima zi. Articolul integral aici.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor