Material video iranian învinuieşte SUA pentru atacurile din Paris

O înregistrare video, aparent produsă de biroul liderului suprem iranian Ali Khamenei şi postată marţi pe media de socializare, invinuieşte SUA şi aliaţii săi pentru atacurile teroriste din Paris.
Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei.
Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. (Captură Foto)

Materialul video, postat pe o pagină de Facebook afiliată Gărzilor Revoluţionare ale Iranului şi raportat prima dată de Middle East Media Research Institute, susţine că SUA a creat Statul Islamic pentru a-şi promova propria agendă.

Statul Islamic [cunoscut şi sub numele de ISIS sau ISIL] şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacurile teroriste din Paris din noaptea de 13 noiembrie, în care au murit 132 de oameni şi au fost răniţi aproximativ 35.

“Franţa trece prin nopţi sângeroase şi triste. S-a vărsat mult sânge pe străzile Parisului, aparent de către teroriştii ISIS”, susţine naratorul, în timp ce materialul video prezintă diverse scene filmate după atacurile din Paris. “Mulţi îşi exprimă condoleanţele. Chiar şi regele saudit şi preşedintele american. Aceleaşi persoane a căror implicare în crearea proiectului ISIS este expusă mai mult ca niciodată”.

Naratorul discută despre cum “a apărut” grupul, citând rapoarte media occidentale ca dovezi ale faptului că SUA a creat grupul terorist, conform Washington Free Beacon.

“Mass media occidentală a dezvăluit în noiembrie 2014 faptul că ISIS a luat naştere ca urmare a unei greşeli comise de guvernul SUA în Camp Bucca [în Irak], în timpul procesului de creare a unei alianţe între Al-Qaeda şi partidul Ba’th”, susţine naratorul. “Când [liderul ISIS Abu Bakr] al-Baghdadi a fost eliberat din închisoarea americană Bucca din Irak, el deja se transformase dintr-un susţinător tipic al [partidului] Ba’th într-un terorist super profesionist care şi-a format o relaţie profundă atât cu partidul Ba’th cât şi cu mişcarea Al-Qaeda în Irak.”

Materialul video include de asemenea imagini cu fostul secretar de stat american Hillary Clinton depunând o mărturie în Congres în privinţa rebeliunii talibane în 2009, susţinând: “Haideţi să ne aducem aminte aici, oamenii cu care luptăm astăzi noi i-am finanţat”.

“Bineînţeles, nimeni nu ar trebui să fie surprins de suportul SUA pentru ISIS, din moment ce acest lucru nu a fost fără precedent şi politicienii americani au recunoscut deja că au susţinut Al-Qaeda”, susţine naratorul în materialul video.

La finalul înregistrării video, naratorul ridică semne de întrebare în privinţa implicării grupului Al-Qaeda în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

“După ce a avut loc tragedia 9/11 în SUA, şi în condiţiile în care principalii vinovaţi ai acestui eveniment nu au fost prezentaţi lumii, guvernul american a lansat atacuri asupra Irakului şi Afganistanului ca răspuns şi a început să răspândească nesiguranţa şi terorismul în regiune timp de un deceniu”, mai susţine naratorul.

“Acest act de război, în schimb, a distras atenţia opiniei publice de la crimele israelienilor şi de la răspândirea terorismului în Asia de Vest şi a asmuţit multe ţări musulmane să se ridice unele împotriva altora. La ce vom fi martori după atacurile din Paris?”

Conform Middle East Media Research Institute, biroul lui Khamenei ar fi fost în spatele realizării înregistrării video. Clipul se termină cu o imagine ce conţine adresa website-ului liderului suprem.