Matei Dobrovie: Introducerea vectorului european în Constituţia RM, o nouă capcană marca PDM
alte articole
Deputatul român, Matei Adrian Dobrovie, deşi este un susţinător al parcursului european al Republicii Moldova, al europenizării şi dezoligarhizării, consideră totuşi că introducerea vectorului european în Constituţia Republicii Moldova ar fi o nouă diversiune abil orchestrată de Partidul Democrat şi liderul acestuia, oligarhul Vlad Plahotniuc.
„În loc să lucreze la fond, adică implementarea reformelor la care s-au angajat prin acordul de asociere, în special privind independenţa justiţiei şi lupta anti-corupţie, guvernarea de la Chişinău şi PDM lucrează puternic la formă. Forme fără fond”, a scris pe pagina sa de socializare parlamentarul USR.
Dobrovie consideră că prin modificarea Constituţiei RM, şi anume prin introducerea la art. 1 al. 3 după cuvântul democratic a cuvintelor „orienta spre spaţiul valoric european”, democraţii se prezintă ca principalii pro-europeni şi aşteaptă două beneficii de imagine: unul de la alegătorii care, potrivit sondajelor, îi plasează acum sub pragul electoral, ca încredere, dar care sunt pro-europeni, în timp ce al doilea mesaj este îndreptat către partenerii europeni, care trebuie cuceriţi prin acest gest de bunăvoinţă şi convinşi să deblocheze asistenţa financiară care a fost suspendată tocmai din lipsă de progres în ce priveşte reformele, şi de schimbare a sistemului electoral, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia.
„Desigur, operaţiunea de PR, ofensiva de cosmetizare a imaginii PDM, este dublată de veşnica temă falsă a luptei geopolitice cu pro-europenii oligarhici care îi apără pe moldoveni de ameninţarea şi influenţa rusească. Faptul că actuala putere nu luptă cu corupţia endemică, cu sărăcia şi nici nu găseşte vinovaţii pentru furtul miliardului este ascuns sub o mulţime de măsuri ”pro-europene” precum înscrierea vectorului în Constituţie sau eliminarea propagandei ruseşti din emisiunile informative, dar nu şi din cele de divertisment”, a adăugat Matei Dobrovie.
Deputatul USR a ţinut să precizeze că, oricât nu s-ar dori, europenizarea Republicii Moldova nu se va face din pix, formal în Constituţie. Mai mult decât atât, în prezent Moldova are nevoie anume de instituţii funcţionale, justiţie independentă, luptă anti-corupţie după modelul DNA, societate civilă puternică, presă independentă şi democraţie rezilientă. „Altfel, pro-europenii oligarhici vor pune pe tavă la alegeri Republica Moldova forţelor pro-ruse”, a conchis parlamentarul român.