Măsurile guvernului spaniol, de limitare a cheltuielilor, nu conving pieţele (revista presei)
Noile măsuri anunţate de guvernul spaniol, destinate reducerii deficitului public, se află vineri în atenţia presei spaniole. În vreme ce marile cotidiene arată că pieţele pedepsesc în continuare Spania, scăzând credibilitatea solvenţei ţării în ciuda măsurilor menţionate, restul publicaţiilor se concentrează asupra analizei planului de luptă împotriva fraudei fiscale, cu care executivul vrea să adune 8,73 de miliarde de euro.
Pieţele pedepsesc Spania, şi nu au încredere în măsurile de ajustare a cheltuielilor publice, scrie cotidianul El Pais. Acesta precizează că dezamăgirea cu privire la măsurile luate de guvern, la care s-au adăugat anunţurile legate de necesităţile de capital ale sectorului bancar, dar şi neliniştea cu privire la respectarea obiectivelor de deficit, plus alerta declanşată de lipsa de lichiditate în Comunitatea Valenciană - cum toţi aceşti factori au afectat din nou prima de risc spaniolă, care a crescut cel mai mult în ultimele trei săptămâni.
Guvernul cere timp, însă pieţele nu îi oferă niciun armistiţiu, consideră la rândul său cotidianul El Mundo. Şi acesta scrie despre faptul că executivul de la Madrid nu a avut succes în cerinţele sale privitoare la mai mult timp pentru a lua şi aplica măsurile de ajustare a deficitului. Investitorii nu i l-au acordat, arată publicaţia spaniolă, în ciuda aşteptărilor miniştrilor, care considerau că noile reduceri erau în măsură să frâneze deficitul public.
Guvernul acuză PSOE (care a format anteriorul guvern socialist) că a ascuns datele reale ale deficitului, informează cotidianul ABC, după ce vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría a avertizat asupra faptului că niciodată nu au fost furnizate datele reale, şi după ce acestea arată că serviciul asigurărilor sociale a încheiat anul cu un deficit de 0,06% din PIB - faţă de excedentul estimat la 0,4%.
Cotidianul La Razon scrie despre ofensiva împotriva fraudei fiscale, începute de guvernul spaniol, odată cu planul cu care acesta vrea să readucă la buget peste 8 miliarde de euro din economia subterană şi paradisurile fiscale. Şi această publicaţie scrie despre deficitul de 668 de milioane de euro de la asigurările sociale şi consideră că aceasta este moştenirea socialiştilor.
Guvernul lansează o ofensivă împotriva fraudei fiscale, pentru a strânge peste 8 miliarde de euro, anunţă şi cotidianul catalan El Periodico, remarcând faptul că guvernul vrea să reducă numărul companiilor de stat pentru a limita cheltuielile.
Cotidianul Publico susţine, de cealaltă parte, că planul împotriva fraudei fiscale copiază ideile stângii politice. Aşa cum cerea candidatul socialiştilor la şefia guvernului, Alfredo Perez Rubalcaba, guvernul vrea să limiteze plăţile făcute cu bani lichizi, arată publicaţia menţionată.