Mark Gray: Am văzut interpretări diferite privind imunitatea parlamentarilor români, trebuie să studiem
alte articole
Purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray a declarat miercuri că există „interpretări diferite” asupra modificărilor votate marţi privind imunitatea parlamentarilor români, astfel că CE trebuie să studieze în detaliu chestiunea, iar reacţia sa se va reflecta în raportul MCV de săptămâna viitoare.
„Comisia va avea o reacţie asupra acestei chestiuni în raportul pentru România care va fi adoptat săptămâna viitoare. După cum vă amintiţi a existat un angajament în precedentul raport MCV, din iulie anul trecut, în ceea ce priveşte statul de drept, independenţa justiţiei”, a precizat Mark Gray, întrebat ce părere are Comisia Europeană despre faptul că marţi, la Bucureşti, s-a decis ca imunitatea parlamentarilor români să fie mai greu de ridicat.
„Raportul va fi publicat săptămâna viitoare. Să fiu sincer am văzut deja interpretări diferite asupra a ceea ce s-a adoptat ieri (n.r. - marţi), şi dorim să studiem în detaliu. Ceea ce este clar pentru Comisie, şi am spus asta în mod constant, este că cei aflaţi la putere trebuie să se asigure că nu au probleme de integritate. Trebuie să vedem exact ce a adoptat Parlamentul ieri şi asta va fi reflectat în raportul de săptămâna viitoare”, a mai spus Mark Gray.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat marţi, cu 309 „pentru”, 56 de voturi „contra” şi două abţineri, varianta cu amendamente a Statutului deputaţilor şi senatorilor.
„Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni”, se arată în forma adoptată.
De asemenea, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarilor va trebui să conţină „indicarea cazului prevăzut în Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”.