Mark Gitenstein: Departamentul de Stat a dorit să stau şi după referendum, mandatul-încheiat la 26 august
alte articole
Ambasadorul SUA, a declarat că Departamentul de Stat i-a cerut să rămână în România până la venirea succesorului său, chiar dacă mandatul i s-a încheiat la 26 august.
”Mandatul meu s-a încheiat la 26 august şi vicepreşedintele Biden m-a rugat să rămân şi pe perioada alegerilor americane”, a spus Gitenstein, la Digi24, în cadrul unui interviu înregistrat, acordat înainte de încheierea mandatului, la 14 decembrie.
Întrebat dacă a fost rugat să rămână pentru a urmări procesul de vindecare de după referendum, Mark Gitenstein a răspuns afirmativ. ”Cred că asta a dorit Departamentul de Stat. Departamentul de Stat nu ar fi vrut să plec şi a încercat să mă convingă să rămân pînă la numirea succesorului meu. Dar le-am spus că am cinci nepoţi, trei dintre ei s-au născut în perioada în care am fost aici, abia îi cunosc şi vreau să petrec timp cu ei şi de aceea nu mai pot rămâne. Cred că mi-au înţeles decizia”, a spus Gitenstein, precizând că numirea unui nou ambasador durează de regulă o jumătate de an.
Rugat să comenteze acuzaţiile că s-ar fi implicat în politica internă românească, Gitenstein a reiterat faptul că a făcut ceea ce i-a cerut ”şeful” - secretarul american de stat. ”Adică să reamintesc României angajamentele luate prin FMI, MCV, în cadrul relaţiei bilaterale cu SUA, inclusiv prin Parteneriatul Strategic şi prin discuţiile dintre liderii noştri de-a lungul timpului”, a punctat ambasadorul.
”Mi-am făcut treaba, dacă oamenii au fost deranjaţi de acest lucru, îmi pare rău”, a mai spus Mark Gitenstein, care a citat un sondaj potrivit căruia 57% dintre români au fost de acord cu acţiunile sale şi doar 8% le-au criticat.
Diplomatul a mai precizat că nu a încercat să influenţeze procesul politic, ci a dorit să evidenţieze ”valorile în care credem şi pe care le considerăm importante pentru SUA şi pentru această relaţie”.
Gitenstein a subliniat faptul că a fost imparţial ”atunci când a fost pusă în discuţie importanţa statului de drept”.