Marine Le Pen în fruntea unui nou sondaj. Fillon afectat de scandal

Încercarea Marinei Le Pen de a deveni preşedinta Franţei a primit un nou impuls după ce un alt sondaj de opinie a sugerat că ea va câştiga prima rundă de alegeri în luna aprilie.
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen (Sylvain Lefevre/Getty Images)

Harris Poll, cunoscut sub numele de Harris Interactive, a declarat că un sondaj privind intenţiile de votare pentru prima rundă din 23 aprilie a sugerat că lidera Frontului Naţional ar obţine 24%, în timp ce rivalul ei de centru Emmanuel Macron este aşteptat să obţină 21%.

Între timp, popularitatea candidatului Francois Fillon a scăzut dramatic după publicarea unui un articol în ziarul de satiră Le Canard Enchaine. Ziarul a susţinut că soţia sa, Penelope Fillon, a fost plătită cu 830.000 de euro în perioada în care a lucrat ca şi consilier parlamentar pentru soţul ei şi ulterior pentru înlocuitorul acestuia în Adunarea Naţională, Marc Joulaud. Cele mai recente acuzaţii ridică, de asemenea, întrebări în ceea ce priveşte plăţile făcute de Fillon copiilor săi.

Fillon susţine că soţia sa, Penelope, a muncit constant cât a fost membru în parlament şi că salariul ei mediu lunar de 3.700 euro (USD 4.000) a fost echitabil având în vedere că a studiat dreptul şi filosofia.

Sondajul realizat de Harris Interactive arată că Fillon va primi doar 19% dintre voturi, ceea ce ar însemna că nu va ajunge în runda finală a alegerilor prezidenţiale din 7 mai.

Totuşi, sondajul a presupus că politicianul de centru Francois Bayrou ar putea obţine 5% dintre voturi în prima rundă a alegerilor – în ciuda faptului că acesta încă nu şi-a anunţat candidatura.

Bayrou, liderul Partidului Mişcarea Democrată, a participat la alegerile prezidenţiale din 2004, 2008 şi 2012, dar cu mai puţin de 3 luni până la prima rundă de votare pare tot mai puţin probabil ca acesta să mai încerce să obţină preşedinţia.

Dacă Bayrou nu va candida, se esstimează că voturile sale ar ajunge la Macron sau Fillon.

Miercuri, Bayrou a declarat că Fillon nu are “nicio alternativă” decât să abandoneze încercarea de a deveni preşedinte, după ce scandalul numit şi Penelopegate i-a forţat pe unii membri ai partidului lui Fillon să ceară înlocuirea candidaturii fostului premier.

În ciuda poziţiei sale în sondaje în prima rundă de votare, şansele lui Le Pen de a câştiga runda finală par să fie mici după ce mai multe sondaje recente au sugerat că ea va fi învinsă de principalii săi rivali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe