Scandalul Penelopegate: şansele lui Fillon la prezidenţialele franceze în scădere, arată sondajele

Candidatul prezidenţial francez Francois Fillon refuză să se retragă, în ciuda unor noi dezvăluiri în aşa-zisul scandal “Penelopegate” şi în ciuda faptului că a scăzut în sondajele de opinie.
Fostul premier francez François Fillon
Fostul premier francez François Fillon (JEAN CHRISTOPHE MAGNENET / AFP / Getty Images)

Politicianul de centru dreapta susţine că acest scandal privind locurile de muncă fictive ale soţiei sale, Penelope Fillon – cunoscut sub numele de “Penelopegate” – este de fapt un complot socialist, descriindu-l ca o “lovitură de stat instituţională”.

Problemele lui Fillon au început acum o săptămână, cu un articol ce a apărut în publicaţia satirică Le Canard Enchaine. Ziarul a susţinut că Penelope Fillon a fost plătită cu 830.000 de euro în timp ce a lucrat ca şi consilier parlamentar pentru soţul ei şi ulterior pentru înlocuitorul acestuia în Adunarea Naţională, Marc Joulaud. Cele mai recente acuzaţii ridică, de asemenea, întrebări în ceea ce priveşte plăţile făcute de Fillon copiilor săi.

Mass media franceză şi străină continuă prezinte o serie de speculaţii că acest scandal a distrus speranţele lui Fillon de a câştiga alegerile prezidenţiale.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că Fillon nu va ajunge în runda finală la alegerile din primăvară.

Acest lucru înseamnă probabil că rivala sa de extremă dreapta şi lideră a Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, va avea o şansă mai mare la victorie. În contrast cu Fillon, suportul pentru Le Pen este în creştere.

Aparenta prăbuşire a lui Fillon măreşte şansele electorale ale lui Emmanuel Macron. Candidatul de centru este văzut acum de unele sondaje ca având cele mai multe şanse de a câştiga alegerile prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe