Marijuana, scoasă la referendum: Legalizarea drogurilor în SUA ar putea afecta veniturile mafiei mexicane
Săptămâna aceasta, cetăţenii americani îşi vor alege nu doar preşedintele, ci vor participa şi la numeroase referendumuri. Locuitori din 37 de state îşi vor exprima atitudinea faţă de o serie întreagă de probleme: de la pedeapsa cu moartea până la căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Referendumurile din Washington, Colorado şi Oregon, unde va fi supusă la vot posibilitatea legalizării marijuanei, vor fi urmărite cu atenţie în Mexic, principalul furnizor de droguri în SUA, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Referendumurile vor fi organizate la 6 noiembrie, în statele unde sunt permise de legislaţia locală. La vot vor fi puse 174 de probleme, dintre care majoritatea se referă la autoadministrarea locală, la activitatea justiţiei şi a organismelor de apărare a ordinii publice, la impozite şi accize.
Pe acest fond, o serie de alte probleme incluse în buletinele de vot ar putea părea minore. Însă, pentru locuitorii unora sau altora dintre state ele sunt importante - fie din punctul de vedere al echităţii istorice, fie în virtutea necesităţii de a proteja drepturile civile. Astfel, în Florida alegătorii vor decide dacă trebuie supuse amendamentelor 12 articole ale Constituţiei statului, iar în Alabama se propune înlăturarea din Legea fundamentală, adoptată în urmă cu 100 de ani, a cuvintelor privind segregarea rasială în şcoli.
Unele probleme abordează la propriu probleme de viaţă şi de moarte, subliniază Nezavisimaia Gazeta. De exemplu, locuitorii Californiei trebuie să decidă dacă acesta va deveni al 18-lea stat care renunţă la pedeapsa cu moartea. În cazul amendării în acest sens a Constituţiei statului, pedeapsa supremă va fi schimbată pentru 700 de persoane în detenţie pe viaţă fără drept de graţiere.
Alegătorii din Massachusetts vor vota pe marginea legalizării eutanasiei în cazul persoanelor bolnave incurabil. Ultimele sondaje de opinie arată că majoritatea locuitorilor de aici sprijină dreptul oamenilor de a-şi decide singuri viaţa. În afară de aceasta, populaţia statului Massachusetts se va pronunţa cu privire la utilizarea marijuanei strict în scopuri medicinale.
Referendumuri pe o temă asemănătoare se vor desfăşura în Washington, Colorado şi Oregon, unde populaţia se va pronunţa pe marginea legalizării marijuanei în aceste state.
Special cu prilejul alegerilor americane şi mai ales al referendumurilor din statele menţionate, experţi ai Institutului mexican pentru studierea caracterului concurenţial au elaborat raportul 'Dacă vecinii vor legaliza'. Experţii mexicani sunt de părere că legalizarea marijuanei în trei state ale SUA va duce la o scădere accentuată a preţului la acest drog produs local. Marijuana mai ieftină şi mai de calitate din aceste state va fi dusă, chiar şi ilegal, în alte regiuni ale SUA, unde ea rămâne interzisă. Astfel, marijuana americană va elimina treptat de pe piaţă marijuana mai scumpă - cea mexicană - care ajunge în SUA prin intermediul cartelurilor drogurilor.
Drept rezultat, notează cotidianul Universal, veniturile celor mai multe carteluri ale drogurilor ar putea scădea cu 20-30%, iar ale cartelului Sinaloa - cu peste jumătate. Autorii raportului sunt convinşi că pierderile financiare ale mafiei mexicane a drogurilor vor depăşi 6 miliarde de dolari pe an.
Această posibilitate este contestată de autorităţile SUA: dimpotrivă, posibila legalizare a marijuanei va fi în avantajul elementelor infracţionale. În această situaţie, cartelurile mexicane ale drogurilor vor putea organiza, prin intermediari, producţia legală de marijuana chiar pe teritoriul SUA, îmbogăţindu-se şi mai mult.
Subiectul legalizării drogurilor stârneşte divergenţe serioase între SUA şi vecinii lor sudici. În opinia liderilor latino-americani, aceasta este cea mai eficientă şi mai ieftină alternativă la războiul cu traficul de droguri, care este dus fără succes de Washington. De altfel, dacă înainte preşedintele Barack Obama era neînduplecat pe marginea acestui subiect, în timpul ultimului summit al celor două Americi, care s-a desfăşurat în oraşul columbian Cartagena de Indias, Obama şi-a comunicat pentru prima dată poziţia în această chestiune: 'Eu personal şi Administraţia mea considerăm că legalizarea drogurilor nu este o soluţie, însă trebuie evaluată situaţia reală şi demarate dezbateri pe marginea acestei probleme'.