Mariana Câmpeanu: Prioritatea numărul unu este redresarea activităţii POSDRU

Epoch Times România
07.06.2012

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat joi, într-un briefing de presă, că prioritatea numărul unu a mandatului său este remedierea deficienţelor constatate în derularea Programului Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU).

"Chiar dacă în luna care a trecut (de la preluarea mandatului de ministru al Muncii - n.r.) nu am reuşit să stau de vorbă cu fiecare direcţie în parte şi nu am reuşit să iau fiecare activitate şi să detaliez ce s-a făcut şi ce mai rămâne de făcut, totuşi prioritatea numărul unu în acest moment este POSDRU şi trebuie să ne concentrăm eforturile pe redresarea activităţii de acolo", a afirmat Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a arătat că, pe lângă "o mică reorganizare" care urmăreşte să pună "omul potrivit la locul potrivit", doreşte să pună în practică "un program foarte amănunţit" de redresare a activităţii din cadrul POSDRU bazat atât pe propunerile specialiştilor români cât şi pe "eventualele sesizări" ale auditului făcut de Comisia Europeană.

O altă măsură anunţată de ministrul Muncii vizează asistenţa tehnică din cadrul POSDRU la care, până acum, nu s-a apelat, ceea ce a condus la situaţia actuală.

"O să încercăm să activăm asistenţa tehnică din domeniu care, de trei ani şi jumătate, nu a fost folosită deloc şi din această cauză lucrurile au mers aşa cum au mers în cadrul ministerului. În loc să avem specialişti care să facă evaluarea proiectelor, să controleze la faţa locului, din punct de vedere financiar, cu experţi, tot ce se întâmplă în proiecte, le-am strâns pe toate maldăr aici, la centru, nici măcar nu le-am lăsat pe toate la OIR-uri, la organismele intermediare, şi bineînţeles că activitatea s-a blocat. Că a fost cu intenţie, că a fost din nepricepere, nu ştiu, şi oricare ar fi cauza, probabil, o s-o descoperim pe parcurs", a declarat ministrul Muncii.

Totodată, Mariana Câmpeanu a spus că, dacă în actualul mandat de ministru, care se încheie la sfârşitul acestui an, va reuşi redresarea activităţii din cadrul POSDRU, va considera că aceasta este "una dintre cele mai mari realizări avută în activitatea profesională".

La sfârşitul lunii trecute, Guvernul României a aprobat Planul de măsuri preliminare pentru remedierea deficienţelor constatate în derularea Programului Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU), elaborat de către Autoritatea de Management pentru POSDRU şi care va fi revizuit pentru a include elementele suplimentare care vor rezulta din rapoartele de audit ale Comisiei Europene, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Potrivit documentului, măsurile ce vor fi luate în regim de urgenţă se referă la verificarea tuturor proiectelor aflate în implementare prin personalul existent şi prin externalizare, securizarea şi îmbunătăţirea sistemelor informatice de la nivelul POSDRU şi modificarea procedurilor de lucru, precum şi semnarea protocoalelor operaţionale.

De asemenea, se are în vedere revizuirea atât a procedurii privind verificarea cererilor de rambursare (administrativ şi la faţa locului) cât şi a celei de evaluare în funcţie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor (inclusiv cele salariale), dar şi în funcţie de recomandările auditorilor.

Alte măsuri aprobate privesc managementul neregulilor şi conflictul de interese.

În cadrul POSDRU, la data de 24 mai, erau aprobate 2.468 contracte de finanţare, din care 1.035 contracte cu valori de până la cinci milioane euro, 184 contracte de finanţare aferente schemelor de ajutor de stat, 1.210 contracte de finanţare cu valori de până la 500.000 euro şi 39 contracte de asistenţă tehnică finanţate în cadrul axei 7.

Rambursările efectuate de Autoritatea de Management către beneficiari sunt în valoare de circa 1,1 miliarde euro, sumă care reprezintă aproximativ 29,77% din alocarea UE pentru POSDRU, în perioada 2007 - 2013.

Sumele rambursate de către Comisia Europeană sunt de circa 220 milioane euro, reprezentând un grad de absorbţie de 6,34% din alocarea UE pentru POSDRU, în perioada 2007 - 2013.

În luna februarie a acestui an, Comisia Europeană a informat asupra deciziei de a întrerupe plăţile pe POSDRU (art. 91 din Regulamentul CE nr. 1083/2006) până când autorităţile române vor lua măsurile necesare pentru remedierea disfuncţionalităţilor sistemului de management şi control. Disfuncţionalităţile au fost legate de procedurile de selectare a operaţiunilor şi de monitorizarea verificărilor de prim nivel ale Autorităţii de Management.

La sfârşitul lunii martie, Comisia Europeană a informat autorităţile române că va relua efectuarea plăţilor intermediare şi că va organiza misiuni de audit (audit de sistem şi operaţiuni), în perioada aprilie - mai 2012, în vederea obţinerii unei confirmări şi a unei asigurări suplimentare asupra funcţionalităţii sistemului de management şi control al POSDRU, inclusiv în ceea ce priveşte eficienţa şi eficacitatea verificărilor de management.

Principalele probleme semnalate de către reprezentanţii Comisiei Europene la închiderea misiunii de audit au vizat, între altele, deficienţe majore în procedura de evaluare a proiectelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor