Marga: Între ministrul de externe şi preşedinte nu sunt relaţii de vasalitate

Epoch Times România
04.06.2012

Andrei Marga a declarat, duminică, la România TV, că ministrul de externe e ”legat” de preşedinte, potrivit Constituţiei, dar relaţia nu este una de vasalitate.

”Prin natura funcţiei, ministrul de externe e legat de preşedinte, şi aceasta este Constituţia şi, încă o dată, trebuie să o respectăm. Dar aceasta nu înseamnă că el a devenit vasal în vreun fel sau invers, că preşedintele trebuie să se schimbe; e dreptul lui să fie cum doreşte, el e ales de către popor; ministrul de externe e instituit, la propunerea primului-ministru, de către parlament ş.a.m.d., ştim aceste lucruri. Dar nu sunt relaţii de vasalitate, sunt relaţii, încă o dată, de oameni, cred, maturi, care vor să coopereze; cel puţin, aceasta va fi mereu disponibilitatea mea”, a declarat Marga.

Întrebat dacă nu simte că Traian Băsescu îl vânează, ministrul de externe a spus că nu contează ce simte, ”contează judecăţile”.

Andrei Marga consideră că România trebuie să revină la pluralism.

”Când România a fost monologică, a eşuat; când ea a fost pluralizată, a dat rezultate. Să fim clari! Acest pluralism trebuie reinstalat în România - aceasta e convingerea mea fermă şi o spun în faţa oricui, nu e nicio problemă”, a spus Marga.

În opinia ministrului, controlul asupra întregii politici externe aparţine Parlamentului.

”Parlamentul are sub control întreaga politică externă. Preşedintele, conform Constituţiei - să iau termenii exacţi -, reprezintă România, semnează tratate şi numeşte ambasadorii - acestea sunt competenţele lui, deci e clar că sunt trei actori. Fără să vreau să fiu foarte polemic sau să fiu polemic, România n-a avut prim-miniştrii în ultimii ani, şi atunci preşedintele şi-a extins competenţele, şi-a extins intervenţia pe o suprafaţă mare. E în beneficiul României, cred eu, să revenim la pluralism, dar încă o dată, nu ca să se dea şah cuiva, departe de mine acest gând, nu ca să reducem cuiva competenţele, vai de mine, nu este nevoie (...) Plecăm de la premisa că politica externă stă pe umerii a trei actori şi că cei trei actori trebuie să coopereze”, a subliniat ministrul de externe.

Andrei Marga nu crede că, până acum, au apărut ”fisuri în această cooperare”.

”Să fie foarte clar: în cooperarea aceasta pe care Constituţia o prevede n-a apărut o fisură. Funcţional, ea e în regulă. Încă o dată: suntem în situaţia de coabitare, am spus-o la început; asta nu înseamnă că toţi trebuie să avem automat aceeaşi părere. Dar România, să spunem foarte clar, trebuie să apară cu o voce, o voce articulată, sprijinită pe discuţii care pot avea loc. În definitiv, trebuie să ne obişnuim şi în România că politica externă nu e cum monopolul unei persoane, nu e monopolul unui guvern, nu e monopolul nici măcar al Parlamentului”, a subliniat ministrul.

Premierul Victor Ponta se va adresa Parlamentului, la 12 iunie, când va solicita în plenul comun un vot privind reprezentarea României la Bruxelles.

„Problemele care se discută la Bruxelles sunt probleme care privesc Guvernul şi nu alte instituţii ale statului. Treburile curente se rezolvă de către Guvern şi nu de către preşedinte”, a declarat, săptămâna trecută, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor