Marea Neagră şi Hackerii pe agenda de priorităţi ale UE
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a pledat la Bruxelles pentru introducerea Mării Negre în viitoarea strategie de securitate maritimă a Uniunii Europene. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cotroceni, Traian Băsescu a făcut un sumar al problemelor de securitate abordate de România în cadrul reuniunii Consiliului Europei de vineri.
Conform şefului statului, România şi Consiliul Europei au ajuns la un acord pe priorităţi vizând securitatea cibernetică, securitatea maritimă, crimă organizată şi terorismul.
"În privinţa noilor provocări de securitate s-a ajuns la un acord pe priorităţi şi acestea vizează patru segmente. Unul este securitatea cibernetică (...). Cel de-al doilea este legat de elaborarea unei strategii de securitate maritimă, şi această strategie are, ca şi cea cibernetică, termen iunie 2014. Deci, Comisia, împreună cu Agenţia de Securitate a Uniunii Europene şi cu Înaltul reprezentant pentru politică externă, trebuie să prezinte până în iunie şi strategia cibernetică şi strategia de apărare maritimă, de securitate maritimă. Aici intervenţia noastră a fost extrem de puternică, subliniind că Marea Neagră trebuie introdusă în această strategie de securitate maritimă", a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.
Traian Băsescu a mai anunţat că, în vederea combateri criminalităţii pe internet, CE a luat decizia de înfiinţare la Bucureşti a unui Oficiu pentru combaterea criminalităţii informatice. Preşedintele a precizat că pagubele cibernetice, pentru anul 2012, la nivelul UE, sunt estimate la aproximativ 290 de miliarde de euro.
"Consiliul Europei a luat decizia de înfiinţare la Bucureşti a unui Oficiu pentru combaterea criminalităţii informatice. Propunerea pe care eu am făcut-o în Consiliu a fost că acest Oficiu de combatere a criminalităţii informatice înfiinţat deja la Bucureşti - sau a cărui înfiinţare s-a semnat la Bucureşti pe 15 noiembrie - să devină o agenţie a UE, cu sediul la Bucureşti", a declarat Băsescu.
În cadrul acestui Oficiu ar putea lucra vestiţi hackeri români, convinşi să treacă "de partea bună a baricadei":
"Aici, în treacăt fie spus, poate reuşim să trecem performanţii noştri hackeri de pe partea aceea pe partea bună a baricadei, oferindu-le locuri de muncă aici. Poate fi o soluţie", a declarat Băsescu.