Marea Britanie, avertizată cu privire la amestecul Rusiei în acordul privind Chagos
Marea Britanie a fost avertizată cu privire la încercările Rusiei de a încuraja pretenţiile mauritiene asupra Insulelor Chagos, potrivit The Telegraph.
Oficialii guvernamentali şi miniştrii au fost informaţi că oficialii preşedintelui Vladimir Putin au încercat să stimuleze sprijinul politicienilor mauritieni pentru o revendicare asupra insulelor Chagos, ca o modalitate de a submina interesele britanice, potrivit unei surse familiare cu discuţiile.
„Rusia face mai mult decât să sprijine Mauritius - ei promovează în mod activ cazul suveranităţii Mauritiene asupra Insulelor Chagos”, a declarat o fostă sursă de la Whitehall.
Potrivit sursei, „ei nu dau doi bani pe Mauritius - nu despre asta este vorba pentru ei. Este vorba despre modalităţi prin care ne pot submina şi ne pot face să părem mai slabi".
„Toţi cei care trebuiau să ştie au fost informaţi despre acest lucru. Au fost avertizaţi, fără îndoială, şi au ales să nu le ia în serios. Este absolut extraordinar că guvernul nu a luat doi şi doi şi nu a făcut un patru foarte evident”, a mai adăugat sursa.
Surse din Ministerul de Externe au declarat pentru publicaţia amintită că erau „foarte conştienţi” de tacticile pe care „actorii răuvoitori” le-au desfăşurat în legătură cu afacerea Chagos.
Dar au adăugat că acestea au fost „luate în considerare pe deplin atunci când tratatul a fost negociat şi că acesta este motivul pentru care am asigurat prevederi de securitate solide în tratat”.
Prim-ministrul încearcă să semneze un tratat pentru a preda statului Mauritius controlul asupra arhipelagului din Oceanul Indian înainte ca Donald Trump să devină preşedintele SUA la 20 ianuarie.
Conform acordului, Regatul Unit ar renunţa la pretenţiile sale nu numai asupra a peste 60 de insule, inclusiv Diego Garcia, unde se află baza militară, ci şi asupra oceanului înconjurător.
Regatul Unit susţine că acordul său ar proteja Diego Garcia, deoarece terenul ar fi închiriat Marii Britanii pentru 99 de ani. Cu toate acestea, criticii au contestat acest argument.
Fostul şef al MI6, Sir Richard Dearlove, a declarat că influenţa Rusiei asupra ofertei Insulelor Chagos „se potriveşte perfect cu planul lor de acţiune”.
„Ţineţi cont de faptul că Rusia se vede pe sine ca fiind într-o stare de război cu Occidentul. Ei exploatează şi deschid noi chestiuni şi probleme pentru Occident. Acest lucru se încadrează în acest tip de activitate”, a avertizat Dearlove.
Grupul de reflecţie Royal United Services Institute (RUSI) a observat că Rusia „a efectuat o muncă diplomatică semnificativă” pentru a se asigura că Mauritius are sprijin pentru revendicarea sa legală asupra insulelor Chagos.
„Rusia a văzut această problemă ca pe o modalitate de a impune costuri Regatului Unit şi se pare că a reuşit”, au declarat aceştia.
Ed Arnold, cercetător principal pentru securitate europeană la RUSI, a declarat că acest lucru „se potriveşte cu obiectivele mai largi ale Rusiei de a suplini ordinea naţională bazată pe reguli. Intenţia brută este de a destabiliza şi de a stânjeni Occidentul”.
„Îngrijorarea este că această înţelegere avantajează China - deci, în acest caz, s-ar putea ca Kremlinul să facă de fapt o favoare Beijingului acţionând în numele lor”, a adăugat acesta.
Tom Tugendhat, fost ministru al securităţii, a declarat că „acest acord demonstrează că acest Guvern pur şi simplu nu crede în diavol şi nu crede în realitatea ameninţărilor cu care ne confruntăm astăzi”.
„China, Rusia şi multe alte ţări din întreaga lume încearcă în mod activ să submineze poziţia noastră şi să submineze puterea ţărilor occidentale. Ceea ce fac este dăunător, iar renunţarea la teritorii precum Insulele Chagos pe motive juridice false slăbeşte Regatul Unit şi aliaţii noştri”, a mai spus Tugendhat.
Oleksandr Merejko, un deputat ucrainean din partidul lui Zelenski, care este preşedinte al Comisiei pentru politică externă şi relaţii interparlamentare, a declarat că „este foarte tipic pentru Rusia să submineze ordinea globală şi să semene haos în lume, inclusiv în Marea Britanie.
Merejko a adăugat că „Regatul Unit sprijină statul de drept şi Ucraina, ceea ce face din Regatul Unit inamicul Rusiei. Prin urmare, Rusia foloseşte fiecare ocazie pentru a submina stabilitatea şi interesele Regatului Unit”.
Un purtător de cuvânt al FCDO a declarat: „Obiectivul nostru principal pe parcursul negocierilor a fost să protejăm baza militară comună a Regatului Unit şi a SUA de pe Diego Garcia, care joacă un rol crucial în securitatea regională şi internaţională. Nu am fi semnat un acord care să compromită oricare dintre interesele noastre de securitate sau pe cele ale SUA şi ale aliaţilor şi partenerilor noştri.”